Hó helyett esőt hoznak a frontátvonulások

Vágólapra másolva!
Csak délen lehet némi napsütésre számítani, déltől sokfelé várható eső, zápor. Több front is átvonul szerda estig Magyarország fölött, a frontérzékenyek fejfájásra, ingadozó vérnyomásra számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Szerdán nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés a déli területeken valószínű. Délelőtt keleten sűrű, kiterjedt ködre kell számítani, amely dél körül gyengül. A déli óráktól észak felől egyre több helyen várható eső, zápor.

Eleinte a délnyugati, majd az északnyugatira forduló szelet időnként erős széllökések kísérik, főleg a Dunántúlon. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 12 fok között valószínű, ám északkeleten ennél hidegebb is lehet. Késő estére 2, 7 fok közé hűl a levegő.

Napközben a hidegfrontokkal járó tünetek lesznek meghatározóak. Fejfájás léphet fel, ingadozhat a vérnyomás, gyakoribbak lehetnek a reumás panaszok, a görcsökkel járó megbetegedések esetén fokozódik a görcshajlam. A reakcióidő hosszabb a megszokottnál.

Csütörtökön nyugat felől mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet. Egyre többfelé várható eső észak felől a délelőtti óráktól kezdve. Északkeleten havas esőre, havazásra is kell számítani. A délnyugati szél megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +2, -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1, +7 fok között alakul.

Északnyugati ciklon okozza a változékony időt

A borult, ködös, esős idő oka az, hogy több front is átvonul szerda estig a Kárpát-medence fölött. Európa időjárását továbbra is az Északnyugat-Európa fölött örvénylő nagy kiterjedésű, több középpontú ciklon hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszerei alakítják. Emiatt jobbára erősen felhős vagy borult az ég, sokfelé esik az eső, záporeső, északon havazik, a nyugati partok mentén több helyen viharos a szél.

Anticiklonális hatások csupán Európa délkeleti és délnyugati részén, illetve az északkeleti peremén érvényesülnek, de napsütés nagyobb területen csak az Ibériai-félszigeten fordul elő. A hőmérséklet csúcsértéke a Kelet-európai-síkságon és Észak-Skandináviában fagypont alatt alakul. Ezzel szemben a szárazföld többi részén az évszakhoz képest enyhe az idő, a Földközi-tenger medencéjében a délutáni órákra 15, 20 fok közé melegszik fel a levegő.