Viharos szél, eső és havazás lesz a hétvégén

hideg, tél, hó, levegő
Vágólapra másolva!
Változékony időre lehet számítani a hétvégén. A hőmérséklet mindenütt a sokévi átlag felett alakul, de sokfelé lesz erős, viharos a széllel, amellyel eső, havas eső érkezik. A változékony idő a hét elején is folytatódik, hétfőn újabb hidegfront várható.
Vágólapra másolva!

Pénteken erős, többfelé viharos szél jellemzi majd az időjárást. Az erős áramlás miatt felhők is gyorsan vonulnak majd az égen, amelyekből helyenként zápor, északon hózápor is kialakulhat. A hőmérséklet országszerte 5 fok körül alakul.

Szombatra valamelyest mérséklődik a szél, de a Dunántúlon még lehetnek közel viharos lökések. A nap első felében sok lesz a napsütés, majd északnyugat felől melegfront érkezik, ezért egyre többfelé várható csapadék: a nyugati tájakon inkább eső, havas eső, a középső és a keleti területeken havazás lesz a jellemző. Éjszaka a front kelet felé helyeződik, vasárnapra a keleti országrészben lesz a súlypontja, de még sokfelé kell csapadékra számítani: keleten havazásra, a Duna-Tisza közén havas esőre, esőre, míg a Dunántúlon esőre.

Hétfőn átmenetileg felszakadozik a felhőzet, de estétől ismét beborul az ég. A hőmérséklet jelentősen nem változik a frontátvonulások ellenére sem, általában 0 és +6 fok lesz napközben. Éjszaka -5, +1 fokig süllyed a hőmérséklet.

Fejfájást okoznak a gyorsan vonuló frontok

Az elmúlt napok változékony időjárása a következő napokban is megmarad, gyorsan, egymás után érik el a frontok a Kárpát-medencét. A melegfront szombaton éri el Ausztria és Szlovákia térségét, hétfőn már Románia, Ukrajna és Bulgária területén okoz többfelé csapadékos időt, a hegyekben akár nagyobb mennyiségű hó is hullhat.

Ez az időszak főként a krónikus betegségben szenvedők és gyermekek szervezetét terheli meg jelentősen. A gyermekek nyűgösebbek, változó hangulatúak lehetnek. Ilyenkor az egyik leggyakoribb tünet a fejfájás. A front miatti fokozott nyugtalanság, türelmetlenség kortól függetlenül mindenkinél jelentkezhet, amely akár a közlekedési balesetek veszélyét is növelheti.

Magyarországot is elérhetik az északi viharciklonok

Észak-Európán ismét viharciklon száguldott keresztül, hatalmas anyagi károkat okozva és halálos áldozatokat szedve. Ezen a télen már nem ez az első ilyen extrém időjárási jelenség a földrész északi részén. A ciklonok Magyarországot is szokták érinteni - ilyen volt az Emma nevű szélvihar 2008 tavaszán. Viharciklonnak minősülnek azok a nagyon gyorsan kialakuló mérsékeltövi ciklonok, amelyek középpontjában 24 óra alatt legalább 24 hektopascalt (hPa) süllyed a légnyomás. (A jelenségről írt összes cikkünket itt találja.)

A hirtelen kialakuló nagy légnyomás-különbség miatt a viharos - olykor a 200 km/órás - sebességet is elérik a széllökések. Az áthelyeződés is nagyon gyors, ezért rövid idő alatt átvonulhat akár egész Európán, a viharos szél miatt kidőlt fák, megrongálódott épületek maradnak a nyomukban. Hasonlóan a trópusi ciklonokhoz (hurrikánokhoz) ezek a ciklonok általában nevet is kapnak. A különbség azonban az, hogy míg egy trópusi ciklont mindenki ugyanazon a néven ismer meg, addig egy viharciklont olykor más-más néven emlegetnek egy-egy európai országban.

Az Emma viharciklon 2008. március 1-jén érte el Magyarországot. A ciklonhoz tartozó rendkívül markáns hidegfront mentén zivatarok alakultak ki jégesővel - ami az évnek ebben az időszakában szokatlan. A legnagyobb károk Nagyszentjánoson (Győr-Moson-Sopron megye) és Dévaványán (Békés megye) településeken történtek. A legerősebb széllökést, 39,2 méter/másodpercet (141,1 km/óra) Budapest-Lágymányoson mérték, de valószínűleg az ország több pontján is előfordulhatott hasonló erejű szél.

Az említett két településen a károk mértékéből ítélve kisebb forgószelek, "tornádók" is kialakulhattak, amelyekben a szél a 150-180 km/órát is meghaladhatta. A heves széllökések nagy területen és huzamosabb ideig is előfordulhatnak a nyugat- és északnyugat-európai országokban. A viharciklonok egyébként leginkább Norvégiát veszélyeztetik.

Egymást követték a frontok a Kárpát-medencében
Az év első napján melegfront érkezett, de csak kis mennyiségű csapadék hullott. A kezdeti hószállingózást, gyenge havazást napközben mindenütt eső váltotta fel. A hőmérséklet napközben 3, 7, éjszaka -3, +2 fok között alakult. Hétfőre felszakadozott a felhőzet, többórás napsütés volt. Ez alól kivétel volt az északnyugati határszél, ahol egész nap felhős, ködös idő volt a jellemző. A sok napsütésnek köszönhetően tavaszias idő volt, a hőmérséklet csúcsértéke 7, 14 fok között alakult, a szomorkásabb északnyugati tájakon maradt csak 6 fok alatt.

Estefelé nyugat felől hidegfront érkezett, ami éjszaka az ország északi felében okozott esős időt. Általában 3 mm alatt maradt a csapadék mennyisége, de például Nagykanizsáról 10 mm-t jelentettek. Kedden napközben ismét előbújt hosszabb-rövidebb időre a nap, a maximumok délután 5 és 11 fok között alakultak. Az éjszaka második felében szinte már menetrendszerűen újabb front érkezett, aminek hatására ismét beborult az ég, de a lehullott csapadék mennyisége sehol sem haladta meg az 1 mm-t. Szerdán többnyire erősen felhős volt az ég, egy-két helyen tartósabban megmaradt a köd.