Csak a hegyekben marad meg a hó

Vágólapra másolva!
Eső esik a Nyugat-Dunántúlon, míg Közép-Magyarországon eső, havas eső és hó is hull a melegfront miatt. A hegyekben 5 cm-t meghaladó friss hó is hullhat, de másutt nem marad meg.
Vágólapra másolva!

Keddre északnyugat felől egy melegfront érkezik, amelyet a Kárpát-medence felett ér utol az azt követő hidegfront. Ezért nagyrészt borult lesz az ég, csak délután kezd északnyugat felől felszakadozni, csökkenni a felhőzet.

Vegyes halmazállapotú csapadék várható kezdetben többfelé, majd a nap második felében egyre kevesebb helyen, de főként a keleti és a déli országrészben. A Dunántúl nyugati felén jellemzően eső, a Dunántúl keleti felén, a középső megyékben eső, havas eső, hó, míg északkeleten és a Tiszántúlon hó, esetleg havas eső valószínű.

A lehulló friss hóréteg vastagsága a hólepel és 2-3 cm között valószínű, elsősorban a középső és keleti megyékben. Napközben elolvad a felszínen esetleg megmaradt hó. A hegyekben 5 cm-t meghaladó friss hó is hullhat.

A Dunántúlon a megerősödő északi, északnyugati szelet néhol viharos, 60-65 km/óra körüli lökések kísérik. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 4 és 8, másutt 0, +3 fok között alakul. Késő estére -1 és +4 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológia

Az éjszaka érkezett újabb frontrendszer kedden napközben átvonul Magyarország felett, így ismét kettős fronthatás terheli a szervezetet. Emiatt fejfájás, migrén, szédülés is előfordulhat, ingadozhat a vérnyomás, hosszabb lehet a reflexidő.

Szerdán keleten is csökken a felhőzet. Több órára kisüt a nap az ország legnagyobb részén, az időnként megnövekvő felhőzet mellett. Néhol a Tiszántúlon néhol zápor alakulhat ki. Megélénkül az északnyugati szél. Hajnalra +1, -5 Celsius-fokra hűl a levegő, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3, 7 fok között valószínű.