Ónos eső miatt riasztást adott ki az OMSZ

Vágólapra másolva!
Az ország jórészén ónos esőbe fordul át az eső, havas eső. A hó sok helyen el is olvad. Ismét frontrendszer éri el a Kárpát-medencét. Nagy nedvességtartalmú levegő érkezik Magyarország fölé, a magasban melegedés zajlik, majd estétől ismét hideg légtömeg érkezik.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a front miatt túlnyomóan borult lesz az ég. Észak felől egyre többfelé várható csapadék: nyugaton eső, a középső országrészben havas eső, majd eső várható.

Néhol ónos eső is lehet eleinte a Dunántúlom az eső mellett, havas eső is előfordulhat, majd eső várható. Átmenetileg ónos eső esik kezdetben az ország középső részén is a hó és a havas eső mellett, majd itt is egyre inkább az eső lesz a jellemző. Az érintett térségekre sárga (vagyis első szintű) riasztást adott ki az Országos Meteorológia Szolgálat.

Jellemzően havazásra kell számítani Heves, Borsod, Szabolcs, Hajdú megyékben, esetleg Jász-Nagykun-Szolnok keleti és Békés megye északi részén is. Ezt helyenként és átmenetileg ónos és havas eső váltja fel, majd késő délutántól, estétől nyugat felől eső. Az északkeleti határvidéken késő estig, éjfélig maradhat a havazás. A keleti megyékben a kezdeti havazást fokozatosan eső váltja fel, de az Észak-Alföldön estig havazás lesz a jellemző.

A hőmérséklet kora délután és késő este egyaránt 0, +6 fok között alakul. Péntek hajnalra nulla fokig csökken a hőmérséklet. Több helyen megerősödik a nyugati, délnyugati szél.

Orvosmeteorológia

Az időjárás-érzékenyek melegfronti hatással számoljanak: fejfájás, migrén léphet fel, fáradékonyság, levertség jelentkezhet. Az esetleges alvási zavaroknak is lehetnek légköri okai. Ingadozhat a vérnyomás, csökken a koncentrálóképesség, ami a csúszós utakkal együtt fokozottan kockázatossá teszi a közlekedést.