Szarajevó lett Európa legporosabb városa

Vágólapra másolva!
Európa legszennyezettebb városának számított Szarajevó vasárnap és hétfőn, akkora volt a szálló por és a kén-dioxid koncentrációja. A most tiszta levegőjű Budapesthez képest huszonötször porosabb volt a boszniai főváros légköre.
Vágólapra másolva!

Köbméterenként több mint 500 mikrogramm szálló port és körülbelül 130 mikrogramm kén-dioxidot mértek a szakemberek vasárnap este a bosznia-hercegovinai főváros levegőjében. A helyzet hétfőn sem volt jobb a városban, és a koncentráció továbbra is többszörösen meghaladta a riasztási határértékeket. A keddi havazás valószínűleg csökkenteni fogja a légszennyezést.

Szarajevó levegőjét leginkább a több mint 140 ezer gépjármű szennyezi, de az is közrejátszik a légszennyezésben, hogy egyre többen használnak széntüzelésű kályhákat, ugyanis a fűtési szezon kellős közepén jelentősen emelkedett a gáz ára.

A légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján a szakemberek négy szintet különítenek el. A színkódok szerint a kék az elfogadható szint, amikor a légszennyezettség mértéke köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld színnel jelzett a kifogásolt szint esetén a légszennyezettség köbméterenként 50 és 75 mikrogramm között van.

Narancssárga színnel jelölik az egészségtelen kategóriát, a köbméterenkénti 75 és 100 mikrogramm közötti értékeket. A legmagasabb, negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória, amely szerint a légszennyezettség mértéke köbméterenként 100 mikrogrammm felett van.