Vágólapra másolva!
A november óta a szokásosnál enyhébb időjárás miatt 2-5 százalékkal kevesebb volt az áramfogyasztás még a tavaly télen mérthez képest is. A rendszerirányító Mavir Zrt. adatai szerint 2011-ben is viszonylag kevés áramot használt a lakosság, írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A társaság szerint a fogyasztás december 1-én volt a legmagasabb, míg a legalacsonyabb karácsony és újév ünnepnapjain. A 2011-es téli áramfogyasztási csúcs 6492 megawatt volt, a 2010-es pedig 6560 megawatt. 2011 nyarán 6212 megawatt volt a legnagyobb fogyasztás, míg egy évvel korábban még valamivel több, 6232 megawatt volt.

Az utóbbi években egyre inkább közelít egymáshoz a téli és a nyári fogyasztási rekord, és ez a trend most sem fordult meg, bár némiképp lassult. A folyamat nagymértékben függ az adott év időjárási viszonyaitól - írja a Napi Gazdaság.

Hőszigeteléssel foglalkozó szakemberek szerint harmadannyiba kerül egy fokkal felfűteni télen egy átlagos lakást, mint egy fokkal lehűteni nyáron. Ha szigetelés kerül a falakra, az épület állapotától függően 35-40%, de akár 60-65%-os energia-megtakarítást is el lehet érni. A témáról részletesen olvashat blogunkban, a 365 környezettudatos ötlet között.

A téli hónapokban általában több áram kerül a rendszerbe a hazai erőművekből. Ez történik most is: a teljes felhasználásra vetítve az import aránya 15 százalék körül alakul. A nem itthon termelt áram ugyanakkor olcsó, emiatt 20 százalékkal több áramot importál a mostani szezonban Magyarország, mint 2011-ben.