Mérgező kadmium került egy dél-kínai folyóba

Vágólapra másolva!
Pánik tört ki a rákkeltő hatású fém miatt. 3,7 millió ember ivóvize van veszélyben Liucsou városában, ám arról nincs hír, hogy a történtekért felelős bányavállalat mióta és pontosan mennyire szennyezte a Liucsiang folyót. A környezetkárosítást erőművek vizének leengedésével próbálják feloldani.
Vágólapra másolva!

Rákkeltő kadmiummal szennyezett két dél-kínai folyót egy bányavállalat. A hatóságok arra figyelmeztették Liucsou (Liuzhoui) városának 3,7 millió lakosát, hogy ne igyanak a folyóból kinyert vízből. Kuangszi (Guangxi) tartományban két szakaszon érte a folyókat a környezetszennyezés - jelentette a kínai állami hírforrásokra hivatkozva a Reuters. A városhoz közelítő szennyezés hírére pánik tört ki, és aki csak teheti, palackozott ivóvizet vásárol.

A vízügyi hatóságok négy vízierőmű zsilipét engedték fel a Liucsiang egyik mellékfolyóján, a Lungcsiangon, hogy így csökkentsék a szennyeződés koncentrációját. A mérgező fémet körülbelül két héttel ezelőtt észlelték először Hocse (Hechi) városánál a Hszinhua állami hírügynökség szerint. A Liucsiang átfolyik a dél-kínai nagyvároson.

A tartományi tűzoltóság több száz tonna vegyszerrel próbálta semlegesíteni a kadmiumot, ám ennek ellenére nagy számban pusztult a két folyó halállománya. A kínai hírügynökség szerint a január 15-én bekövetkezett szennyezésért a Kuangszi Jinhe (Guangxi Jinhe) bányavállalat felelős, de arról nincs hír, hogy mióta engedett kadmiumtartalmú zagyot a folyóba, és arról sem, hogy mekkora a szennyezés.

A Hszinhua jelentése szerint pénteken emelkedő kadmiumszinteket mértek a folyóból vett vízmintákban Liucsounál, amely a bányaüzemtől 130 kilométerre fekszik a Liucsiang folyásirányában. A város környezetvédelmi hatóságának vezetője szerint a víz iható, minősége megfelel az országos szabványnak, de hozzátette, hogy a szennyezett folyószakaszokból tilos vizet enni. Elmondása szerint a hatóságok fontolóra vették az alternatív ivóvízellátást, amennyiben a szennyezés tovaterjed.

Pénteken Hocséban még mindig a helyi kormányzat által biztosított palackos vizet fogyasztotta, mivel a kutak még nem biztonságosak. Szerdán a hivatalosan megengedett határérték háromszorosát mérték a környék vizeiben.

2009-ben Hunan tartományban a lakosság tiltakozására kénytelenek voltak bezárni egy vegyi üzemet, miután a rendkívül veszélyes kadmium két ember halálát okozta, és már százak egészsége károsodott. A pekingi államvezetés környezetvédelmi erőfeszítései ellenére a helyhatóságok általában fontosabbnak tartják a fejlesztéseket, a bevételnövelést és a munkahelyteremtést, és alig foglalkoznak egy-egy beruházás környezeti kihatásaival. A bányák, üzemek és állattenyésztő telepek környékén egyre gyakoribb szennyezés miatt a hatóságok a vonatkozó törvények szigorítására figyelmeztettek, egyelőre különösebb eredmények nélkül.