Kockázatos még a tavakon korcsolyázni

Abádszalók, Tisza-tó
Vágólapra másolva!
Befagytak a kisebb tavak, de még nem eléggé, ráadásul kis területen belül is lehet életveszélyesen vékony a jégréteg. A mínusz fokos nappalok miatt kiváló mesterséges korcsolyapályákat lehet kialakítani a sportpályákon.
Vágólapra másolva!

A kisebb tavak felszíne befagyott, a nagyobb tavak part menti részein is jégpáncél alakult ki, miután a sokévi átlag alá csökkent a hőmérséklet január utolsó hetében. A jég viszont még nem elég vastag ahhoz, hogy sportolásra, korcsolyázásra biztonságosan használható legyen; annak ellenére sem, hogy sokfelé -10, -15 Celsius-fok közé süllyedt éjszaka a hőmérséklet, ráadásul a többé-kevésbé napos idő ellenére napközben is fagypont alatt maradt.

A következő napokban azonban még az eddiginél is hidegebb időjárásra van kilátás, több helyen -20 fok közelébe csökken a hőmérséklet hajnalra, és egyre nagyobb területen napközben sem lesz melegebb -5 foknál. Emiatt a meglévő jég napról napra tovább hízik, a nagyobb tavak is egyre nagyobb területen fagynak be. Ugyanakkor igen jók lesznek a körülmények mesterséges korcsolyapályák kialakításához is parkolók, sportpályák, iskolaudvarok felöntésével - mondta Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az [origo]-nak.

Forrás: MTI/Mészáros János
Forrás: MTI/Mészáros János

Lékhorgász Abádszalóknál a Tisza-tavon - kattintson a jeges képgalériáért!

A korcsolyázás veszélyes is lehet: néha kis területen belül jelentősen változhat a jég vastagsága, többek között a jég alatti vízmozgások miatt. Ezért korcsolyázni csak a szakhatóságok által kijelölt területeken érdemes. A többé-kevésbé napos idő után egyre több lesz a felhő a hétvégéig, egyre többfelé valószínű havazás, ami a gyerekek nagy részének öröm, ám a korcsolyázni vágyóknak nem: el kell takarítani a jégről, ha azt akarják, hogy jobban csússzon - mondta a meteorológus.

A balatoni kikötőkben a legveszélyesebb a jégre menni

Kedden a Balatonon még sok helyen hullámzott a víz, a jég a déli partszakasz széleinél a legvastagabb, de ott is csak 2-6 centiméteres - mondta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, Horváth László az MTI-nek. A várható viharos szél és a havazás miatt még az is kérdéses, lesz-e a hétvégére sportolásra alkalmas jég a tavon.

Voltak ugyan, akik már rámerészkedtek a Balaton jegére, és korcsolyázni is tudtak a partközeli sávokban, de a kapitányság vezetője arra figyelmeztetett: a vékony jég életveszélyes ott is, ahol összefüggőnek látszik. A vízirendészet megfelelő mentőfelszereléssel járőrözik, kiemelten figyelve a kockázatosabb helyekre, például a kikötőkre, ahol a mély víz miatt különösen életveszélyes a jégen tartózkodni.

Ilyen hideg napok után hamarabb szokott befagyni a Balaton. A folyamatot most valószínűleg az késlelteti, hogy a korábbi meleg időjárás miatt lassabban hűl le a tó vize - magyarázta Horváth. A fagyos időt egyébként az okozza, hogy Európa északkeleti területei és Oroszország nagy része felett már hosszú ideje egy hatalmas kiterjedésű anticiklon helyezkedik el.

Ezeket a területeket vastag, legalább 10-30 centiméteres hótakaró fedi, és igen hideg idő van: éjszakánként legtöbb helyen -20, -30 fok közé hűl le a levegő, és sokfelé napközben is csak -10, -15 fok között alakul a hőmérséklet. Hasonlóan zord idő van Románia, sőt Bulgária egyes részein is. Az anticiklon déli peremén, tartós keleti áramlással Magyarország fölé is eljut ennek hideg, részben szibériai eredetű levegőnek egy része - mondta Vadász Vilmos.