Akár 40 centi hó is eshet szombat estig

Vágólapra másolva!
A legtöbb hó délkeleten várható: összesen 20-40 centiméteres hórétegre kell számítani szombat estig, vasárnap hajnalig. A csapadék úgy csökken, ahogy havat hozó mediterrán ciklon észak fele halad: északnyugaton már csak 2-10 centis hóra kell számítani.
Vágólapra másolva!

Pénteken késő délelőttől kezdődik a havazás a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon, nagyjából a Szeged-Harkány vonalon. Észak felé vonul a havat hozó mediterrán ciklon, Budapesten szombatra virradóan kezd el hullni a hó. A havazás szombat reggel-délelőtt válik országossá - mondta Fehér Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az [origo]-nak.

Délkeleten lesz a legvastagabb a friss hó, összesen 20-40 centiméteres hórétegre kell számítani szombat estig, vasárnap hajnalig a legfrissebb előrejelzés szerint. Ahogy a ciklon észak fele halad, fokozatosan csökken a hó mennyisége: északnyugaton már csak 2-10 centiméter várható az OMSZ munkatársa szerint.

A közlekedést az északi, északkeleti szél miatt kialakuló hófúvások fogják nehezíteni. Erre leginkább a Nyugat-Dunántúlon kell számítani, Budapest térségében jóval kevésbé valószínűek a hófúvások. Viharos, 70-80 kilométer/órás széllökések a Hernád völgyében és a Zempléni-hegység térségében várhatóak - mondta Fehér Balázs.

A havazás és a fagy miatt tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. A rendkívüli hideg időjárás miatt kilenc megyében (Pest kivételével az összes Dunától keletre fekvő megyében) van elsőfokú, azaz sárga veszélyjelzés. A felhős idő és a ciklon miatt szombat hajnalra valamelyest enyhülni fog a fagy: -9, - 14 Celsius-fokig csökken a hőmérséklet, viszont napközben a legmelegebb vidékeken sem lesz több -8 foknál. A leghidegebb térségekben csak -13 fok lesz a nappali maximumhőmérséklet.

Forrás: OMSZ
Kövesse a csapadéktérképre kattintva a havazás érkezését!

Derült idő csütörtökön

Csütörtökön még zavartalan lesz a napsütés északkeleten, és az ország más vidékein is jobbára derült lesz az idő. Délen és nyugaton időnként megvastagszik a fátyolfelhőzet, de csapadék sehol sem várható. Kora délután -3, -9 Celsius-fok lesz, késő estére -6, -11 fok közé süllyed a hőmérséklet, de északkeleten akkor már -15, -16 fok is lehet. Fokozza a hidegérzetet, hogy élénk, északkeleten időnként erős lesz az északkeleti szél. Néhol viharos erejű széllökések is lehetnek.

Péntek hajnalra -10, -18 fokig csökken a hőmérséklet. Dél felől erősen megnövekszik a felhőzet, északon eleinte kevés napsütés még lehet, és délre -5, -10 fokig melegszik a levegő. Az Észak-Alföldön helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél.