Narancs riasztást adtak ki a hófúvás miatt szombatra

Vágólapra másolva!
Kilenc megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a havazás és a hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Nincs olyan térsége az országnak, ahol legalább első szintű figyelmeztetés ne lenne érvényben a téli időjárás miatt.
Vágólapra másolva!

Narancs riasztást adott ki az erős hófúvás miatt az Alföld nagy részére és az Északi-középhegység keleti területeinek kistérségeire az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 10 órakor. Az Edelény-Sátoraljaújhely-Vásárosnamény vonaltól a szolnoki és és a békési kitérségig arra kell számítani, hogy magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet a viharos északkeleti szél a friss hóval fedett területeken. A szél erős, helyenként viharos lesz, tovább csökkentve a hőérzetet; 60-75 km/órás széllökésekre kell számítani. Ugyanezért van narancs riasztás a letenyeitől a balatonlelleiig összesen tizenegy kistérségben Somogy és Zala megyében.

Az ország egészére legalább elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás, a hófúvás és az extrém hideg miatt. A legmagasabb szintű, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben szombatra a havazás és a hófúvás miatt az ország délkeleti felére Borsodtól Baranyáig.

Forrás: OMSZ
A pirossal jelzett területeken lesz a legnagyobb a havazás

A piros figyelmeztetést azért adta ki az OMSZ, mert huszonnégy óra alatt több mint 30 centiméter friss hó várható, emellett az északkeleti szél hótorlaszokat is emel. A figyelmeztetés Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére érvényes.

Narancs, azaz másodfokú figyelmeztetés két megyére érvényes: Hevesben és Somogyban erős hófúvásra kell számítani, és huszonnégy óra leforgása alatt több mint 20 centiméter friss hó várható.

Első szintű figyelmeztetés nyolc megyében és Budapesten van érvényben azért, mert huszonnégy óra alatt több mint 10 centiméter friss hó hullhat, továbbá a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. A sárga figyelmeztetést Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Vas, Veszprém és Zala megyére adta ki az OMSZ. A riasztás és a figyelmeztetés között az a különbség, hogy az előbbit mindig akkor adja ki az OMSZ, amikor a meteorológia már egészen biztos a veszélyes időjárási esemény bekövetkeztében.