Vágólapra másolva!
Ha maradnak a kemény fagyok, a jövő héten valószínűleg beáll a jég a Dunán. Az alsó folyamszakaszt már 60-70 százalékban jégtáblák borítják, és folyamatosan jégmentesíteni kell a téli kikötőket Győrnél és Baján. Hajózni ilyen időjárásban csak saját felelősségre lehet.
Vágólapra másolva!

Egyre inkább áthűl a Duna vize. Ha tartósan ilyen fagyos marad az idő, akkor a jövő héten beáll a jég a Dunán is - mondta az [origo]-nak Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője. Ez ugyan nem teljesen biztos, de valószínű, miután a Tisza teljes hosszán és a kisebb folyókon már beállt a jég. Csütörtök-vasárnap -16, -17 Celsius-fokos éjszakai fagyok várhatók a Duna mentén, és napközben sem lesz melegebb -5, -6 foknál.

A Dunának a szigetközi elterelt szakaszán ez már meg is történt, ráadásul a szlovákiai oldalon levő dunacsúnyi tározóból leengedik a jeget a folyó régi medrébe. Ezért Dunakilitinél másodfokú készültséget rendelt el az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Ilyen rendkívüli jégleeresztésre legalább tizenöt éve nem volt példa Láng István szerint.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az alsóbb szakaszokon a Duna vízfelületének 60-70 százalékát fedik jelenleg jégtáblák, amelyeknek a vastagsága ebben a hidegben átlagban egy centiméterrel nő naponta. Amennyiben a jégtáblákból összeáll a jég, a vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik majd a torlódásokat.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Zajlik a jég Budapestnél

A jégtörő hajók már készenlétben állnak, összesen tizenhárom egység látja el a Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét. Most csak a téli kikötők jégmenetesítésére van szükség, mert ilyenkor csak saját felelősségre lehet hajózni a Dunán. A bajai és a győri kikötőbe így beállhatnak azok a hajók, amelyeknek a kapitánya túl veszélyesnek ítéli a továbbhaladást - mondta az OMIT vezetője. A hidegre jellemző, hogy ugyan szombaton feltörték a jeget a győr-gönyűi kikötőben, de hétfő reggelre ismét befagyott.

A Duna nagyobb szakaszokon már február elsején befagyott a bolgár-román határ vonalán, akadályozva a hajózást. Amennyiben ez itthon is megtörténik, az izgalmas látvány ellenére tilos és életveszélyes a jégre lépni a vízügyi szakemberek szerint, mert nem lehet pontosan tudni, hol hány centiméter a jég, és a jeges vízbe zuhanni életveszélyes.

Vastagodik a jég a Balatonon

A Tiszán kisebb megszakításokkal állójég alakult ki, a korábbi zajlójeges szakaszok is beálltak. Gergelyiugornya és Tiszaszalka között 9 kilométeres hosszúságban 60 centiméter vastag összetorlódott állójég alakult ki. A Tisza mellékfolyóit szintén nagyrészt állójég borítja, vastagsága átlagosan 7-15 centiméter. Továbbra is erősen jegesedik a Rába, a Marcal és a Lajta, egyedül a Dráván van még zajlás. A jegesedésben a mínuszok mellett a 2011-es szárazság is közrejátszik, mert alacsonyak a vízhozamok, így könnyebben áthűlnek a kisebb folyók - magyarázta Láng István.

A Velencei-tavon tovább vastagodott a jég, vasárnap reggel 10 centimétert mértek. A Balatonon a part mentén összefüggő jeget mértek. A tó középen szakadozott felszínű, változó vastagságú a jég; az átlagos vastagság 8-10 centiméter, de nem veszélyezteti a parti védőműveket. A rendőrség és a vízügyi igazgatóság arra figyelmeztet, hogy a sportolni akarók csak a kijelölt területeket használják, mivel az egyes partszakaszokon és a nyílt vízfelületen is eltérő lehet a jég vastagsága. Korcsolyázáshoz legalább 10 centiméteres jég szükséges, de a vastag hó alatt nem látszanak a vízátfolyások, amelyek jelentősen gyengítik a jég szilárdságát - figyelmeztet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Jól jöttek a hadseregeknek és a kereskedőknek a befagyó folyók
A Duna rendszeresen befagyott az úgynevezett kis jégkorszak időszakában, amely a 13. század végétől a 19. század közepéig tartott. Ebben az időszakban egy-két Celsius-fokkal alacsonyabb volt az éves átlaghőmérséklet Európában. Az éghajlat természetes változékonysága miatt ezekben a századokban novembertől március végéit tartott a tél, intenzív, hosszan tartó havazással, erős hideggel. A befagyott Dunán választotta királlyá a köznemesség és a Hunyadiak oldalára állt főrendek Mátyást 1458-ban. A kis jégkorszakra jellemző, hogy Nagy-Britanniában és Hollandiában gyakran rendeztek vásárokat a befagyott folyókon (a Temzén azz első ilyen eseményre a 1607-ben került sor, az utolsóra 1814 telén). 1622-ben befagyott az Aranyszarv-öböl és a Boszporusz déli része. 1658-ban a svéd hadsereg a befagyott tengerszoroson átkelve támadta meg Koppenhágát. A korszakot a csökkentő terméshozamok és az emiatti éhínségek jellemezték.