Eláll a havazás kedd délutánra

Vágólapra másolva!
Öt megye és Budapest kivételével ismét figyelmeztető előrejelzést adott ki keddre az ország nagyobbik részére az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a havazás, az erős széllökések és a hófúvás miatt. Keleten viszonylag meleg lesz: 0, -4 fokig emelkedik a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

A figyelmeztető előrejelzés szerint egyedül Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Csongrád és Békés megyében nem várható veszélyes időjárási esemény február 7-én.

Az erős hófúvás miatt narancs figyelmeztetés van érvényben Zala, Somogy és Baranya megyében, mert a szél magas hótorlaszokat emelhet a friss hóval fedett területeken. A havazás miatt Komárom-Esztergom kivételével az egész Dunántúlra sárga figyelmeztetést adott ki az OMSZ, mert huszonnégy óra alatt 10 centiméternél több friss hó hullhat. Az Észak-Alföld és Észak-Magyarország öt megyéjében sárga figyelmeztetés van a hófúvás miatt, ám itt a hótorlaszok magassága várhatóan nem éri el a 30 centimétert.

Kedden napközben északkelet felől egyre nagyobb területen elvékonyodik, csökken a felhőzet. Főként a Dunántúlon és a Dél-Alföldön lesz még további havazás, majd délutántól ott is megszűnik a csapadék. Északkeleten megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6, -11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a keleti, északkeleti országrészben 0, -4, másutt -5, -9 fok között várható.

Egyszerre van meleg- és hidegfront

Most kettős fronthatás terheli a szervezetet: fejfájás, migrén, szédülés, álmatlanság is jelentkezhet. Ingadozhat a vérnyomás, erősödhetnek a reumatikus betegségben szenvedők panaszai, hosszabbá válhat a reflexidő. A meghűlés ellen ajánlott rétegesen öltözködni.