Veszélyesen szennyezett a levegő Putnokon

Vágólapra másolva!
Országszerte ismét több városban romlott a levegő minősége. A Borsod megyei Putnokon veszélyes a szálló por koncentrációja, további hét településen egészségtelennek minősítette a levegő minőségét az Országos Környezetegészségügyi Intézet. Csak Sopronban és Vácon nincs porszennyezés.
Vágólapra másolva!

Több mint száz mikrogramm szálló por van egy köbméter levegőben Putnokon, így veszélyesnek minősítette a levegőt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI). A por miatt jelentősen súlyosbodhatnak a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai, de ha az egyébként egészséges embernek légzőszervi panaszai vannak, a magas légszennyezettség is okozhatja a tüneteket. Az OKI azt ajánlja: lehetőleg ne tartózkodjanak a szabad levegőn a gyermekek, idősek és az asztmában, egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők.

Egészségtelen a levegő Székesfehérváron, Százhalombattán, Budapesten, Tatabányán, Esztergomban, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren is. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. Az OKI ezentúl kifogásoltnak minősítette a levegőt Ajkán, Debrecenben, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Miskolcon, Oszláron, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Szolnokon, Tökölön, Várpalotán és Veszprémben. A kifogásolt szint azt jelenti, hogy egy köbméter levegőben 50-75 mikrogramm szálló port mértek.

Szerdán országszerte mérséklődik a légmozgás, jobbára csendes időjárás lesz egy anticiklon miatt, ez pedig kedvez a szmog kialakulásának. A szálló por egészségügyi határértéke egy évre számítva 40 mikrogramm köbméterenként, egy napra számítva pedig 50 mikrogramm. A finom részecskeméretű légszennyezés átlagosan nyolc hónappal rövidíti meg az Európai Unióban élők életét. A levegőhigiénés index egészségtelen és veszélyes kategóriái szerint az önkormányzatok elrendelhetik szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.