Befagyott a Duna Ausztriában

Vágólapra másolva!
Leállították a hajózást a Dunán Ausztriában, mert a folyó egyes szakaszain egybefüggő jégréteg keletkezett. A vízügyi szakemberek arra számítanak, ugyanez Magyarországon a jövő héten következik be.
Vágólapra másolva!

Nem lehet hajózni a Duna ausztriai szakaszán, mert a folyót több helyen jégpáncél borítja. A folyami hajózás már csak azért is lehetetlen, mert a Duna befagyott Pozsony körzetében és Németországban is, nem messze a német-osztrák határtól.

Nem ritka dolog, hogy egybefüggő jégréteg keletkezik a Dunán, ám a folyó erős sodrása miatt általában nem is marad meg sokáig. A mostani helyzet különlegessége az, hogy a jég hirtelen, szinte egyik napról a másikra fedte be a vizet.

A jövő héten valószínűleg a folyó magyarországi szakaszán is beáll a jég, mert a vízfelület 60-70 százalékát már hétfőn is jégtáblák borították - mondta korábban Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője. A jég vastagsága ilyen hideg időben átlagosan egy centiméterrel nő naponta. A Dunán és a Tiszán összesen tizenhárom jégtörő áll készenlétben a jeges árvíz megelőzésére - erről részleteket itt olvashat.

Ausztriában nem szívesen használnak jégtörőket, mert jégtorlaszok keletkeznek, amelyek lassan olvadnak. Ez előny lehet télen, hosszú ideig akadály tavasszal. Az osztrák meteorológusok egyelőre nem tudnak előrejelzést adni arról, mikor válik jégmentessé a Duna.