Ismét havazni fog a hétvégén

Vágólapra másolva!
Akár 10 centiméternél is több friss hó eshet szombaton Magyarország délnyugati vidékén. Ideálisak a körülmények a téli sportokhoz, mindenütt megmarad a hó, ugyanis lényegesen hidegebb lesz az idő az átlagosnál az ország nagy részén.
Vágólapra másolva!

Pénteken fokozatosan vékonyabbá, szakadozottabbá válik a felhőzet, az ország nagy részén némi napsütés is lehet. Legfeljebb a Dunántúl nyugati részén fordulhat elő néhol kisebb havazás, hózápor. A hőmérséklet legmagasabb értéke -3, -10 Celsius-fok között várható.

Szombaton dél felől erősen megnövekszik a felhőzet. Délen többfelé, északon csak elszórtan valószínű havazás. Az északkeleti szél néhol megélénkül. A hőmérséklet hajnalban -12, -17, délután -4, -9 fok között alakul.

Vasárnap eleinte erősen felhős lesz az ég, majd az északi országrészben átmenetileg felszakadozik a felhőzet. Továbbra is délen várható többfelé havazás, északon kevesebb helyen eshet a hó. Néhol megélénkül az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet hajnalban -8, -13 fok között alakul, legmagasabb értéke -2, -7 fok között valószínű.

A környező országokban is kemény fagy, hideg idő lesz a hét utolsó napjaiban. Míg északon, északkeleten, vagyis Szlovákiában és Kárpátalján csak kevés helyen eshet, addig egy ciklon hatására ismét kiadós havazás várható Szlovéniában, Horvátországban és Románia déli területein, ami komoly gondokat okozhat a közlekedésben. Ausztriában is a déli területeken eshet több hó.

Markáns fronthatás nem várható a következő napokban, de a nagy hideg továbbra is fokozottan megterheli a szervezetet. Igen fontos a megfelelő, meleg, réteges öltözködés. A hideg levegőben a végtagok és a bőr vérellátottsága romlik, hamarabb kiszáradhat a bőr. Gyakoribbak lehetnek a reumatikus megbetegedésekkel kapcsolatos panaszok. Az alacsony nedvességtartalmú levegő kiszárítja a nyálkahártyát, ami növeli a hurutos megbetegedések kialakulásának valószínűségét. A hideg miatt ugyanakkor kissé lassul a cseppfertőzéses betegségek terjedése.

Elő a szánkókkal!

A következő napokban, így a hétvégén a téli sportok kedvelőinek kedvez az időjárás. A korábban leesett hó mindenütt megmarad, sőt az ország nagy részén néhány centiméteres, délnyugaton akár 10 centiméternél is több friss hó eshet. A sípályák jelentős részén szinte ideálisak a hóviszonyok, a sífutáshoz is könnyebben lehet megfelelő terepet találni, mint általában. A természetes jégen történő korcsolyázáshoz is adottak a feltételek: a tavak befagytak, de a jégen lévő hó nem éppen ideális. Fontos, hogy csak az arra kijelölt területeken biztonságos korcsolyázni - a jég teherbírásáról itt olvashat bővebben.

Bár az átlagosnál lényegesen, az ország nagy részén több mint 10 fokkal hidegebb idő lesz, de az eddig, ezeken a napokon mért legalacsonyabb értékek fölött marad a hőmérséklet. Az erre az időszakra vonatkozó szélsőségek a következők:

  • A legalacsonyabb hőmérséklet az ország területén: -33 fok (Kecskemét, 1929. február 11.); Budapesten -23,4 fok (1929. február 11.)
  • A legmagasabb hőmérséklet az ország területén: 22,9 fok (Rábagyarmat, 1998. február 12.); Budapesten 15,8 fok (1995. február 12.)

Ilyen volt az idő a héten
Igen hideg levegő érkezett e hét elején a Magyarországtól északra, északkeletre elhelyezkedő anticiklon peremén kelet felől. Ugyanakkor a Földközi-tenger keleti medencéje felett örvénylő ciklon nedves levegőt szállított a Kárpát-medence fölé. Emiatt hétfőn borult volt az ég, sokfelé havazott, de 5 centimétert meghaladó friss hó csak a déli területeken esett. Kedden a ciklon hatása fokozatosan megszűnt, a hét közepén a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés is volt.

Nagyon hideg volt, Tésen hétfőn a legmagasabb hőmérséklet -13,2 fok volt, ami alacsonyabb, mint az eddig ezen a napon mért legalacsonyabb maximum hőmérséklet. Az éjszakák a hétközepén voltak a leghidegebbek, szinte mindenütt -10 fok alá csökkent hajnalra a hőmérséklet, a tartósabban derült, vastag hóval borított, mélyebben fekvő helyeken nem volt ritka a -20 foknál keményebb fagy sem (csütörtökön hajnalban, a leghidegebb helyen, Baján -26,1 fokot mértek.)