Havazni fog szombat hajnaltól

Vágólapra másolva!
Maximum tíz centiméter friss hóra lehet számítani a Szombathely-Békéscsaba vonaltól délre szombaton. Megerősödik az északi szél a Dunántúlon, ismét hófúvásokra kell számítani. Hétfőn valamivel már melegebb lesz.
Vágólapra másolva!

Szombaton dél felől erősen megnövekszik a felhőzet. Hajnaltól az ország déli felén többfelé várható havazás. Éjfélig maximum 10 centiméter friss hó várható éjfélig a Szombathely-Békéscsaba vonaltól délre, de sok helyen csak a lepelnyi vastagságot éri el ebben a térségben is. Tíz centiméter friss hó Baranya és Somogy megye déli részén valószínű. A Dunántúlon és északkeleten megerősödik az északi, északkeleti szél, emiatt ezeken a tájakon hófúvás is lesz.

A hőmérséklet hajnalban -12, -22, délután -3, -10 fok között alakul. A -15 fok alá süllyedő, extrémnek számító hőmérsékletek és a hófúvás miatt az egész országra sárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, Komárom-Esztergom és Veszprém megye kivételével.

Vasárnap délen borult, másutt változóan felhős lesz az ég. Az ország déli felén többfelé valószínű havazás, északon legfeljebb hószállingózás lehet. Az északkeleti szél néhol megélénkül. A hőmérséklet hajnalban -10, -18 fok között alakul, legmagasabb értéke 0, -8 fok között valószínű.

Hétfőn már valamivel melegebb lesz: hajnalra 8, -13 fokig csökken a hőmérséklet; délben és kora délután egészen 0, -7 fokig melegszik az idő. Túlnyomóan borult lesz az ég, inkább csak északon szakadozhat fel a felhőzet. Egyre inkább csak délkeleten várható havazás, majd a nap második felében ott is megszűnik. Az északnyugati szél általában mérsékelt marad, a Nyugat-Dunántúlon azonban megélénkülhet a légmozgás.

Markáns fronthatás nem várható a következő napokban, de a nagy hideg továbbra is fokozottan megterheli a szervezetet. Igen fontos a megfelelő, meleg, réteges öltözködés. A hideg levegőben a végtagok és a bőr vérellátottsága romlik, hamarabb kiszáradhat a bőr. Gyakoribbak lehetnek a reumatikus megbetegedésekkel kapcsolatos panaszok. Az alacsony nedvességtartalmú levegő kiszárítja a nyálkahártyát, ami növeli a hurutos megbetegedések kialakulásának valószínűségét. A hideg miatt ugyanakkor kissé lassul a cseppfertőzéses betegségek terjedése.