Melegszik az idő a hétvégén

Vágólapra másolva!
Már +7, +9 Celsius-fok is lesz a hétvégén délben, kora délután. Pénteken még lesz havazás keleten, majd szombaton napos, száraz idő várható. Az enyhülést jelzi, hogy vasárnap már esőre van kilátás, amelyet havas eső, havazás vált fel estére.
Vágólapra másolva!

Pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, csupán a Dunántúlon szakadozik fel délután a felhőzet. Keleten havazás várható, nyugaton a havat egyre inkább havas eső, eső váltja fel. Néhol megerősödik az északnyugati szél a Dunántúlon és a főváros térségében. A hőmérséklet hajnalban északnyugaton -5 fok körül, másutt -8 és -17 fok között alakul. A csúcshőmérséklet a Dunántúlon 1, 6, keleten 0, -5 fok között várható.

Szombaton többnyire gyengén felhős, napos időre lehet számítani, csapadék nélkül. A délire forduló szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +7 fok között valószínű.

Vasárnap kezdetben fátyolfelhős, napos időre van kilátás, majd megvastagszik a felhőzet. Délutántól egyre többfelé várható eső, amelyet havas eső, havazás vált fel. A déli, délkeleti szél időnként megerősödik. A hajnali hőmérséklet -2, -10, a maximumhőmérséklet 0, +9 fok között alakul.

Az egész Kárpát-medencét érintik a meleg-, illetve hidegfrontok a hét utolsó napjaiban. Pénteken többfelé hullhat hó, elsősorban Kárpátalján, Szlovákiában és Ausztria magasabban fekvő részein. Emellett Magyarországtól nyugatra havas eső, eső is várható. Szombaton átmenetileg szárazabb levegő érkezik, de elsősorban Kárpátalján és Erdélyben számítani lehet elszórtan hózáporokra. Vasárnap északnyugat felől éri el nedves léghullám a kontinens belsejét, hatására főleg Ausztria, valamit Szlovákia területén eshet vegyes halmazállapotú csapadék.

Álmatlanságot okozhat a melegfront

A következő egy-két nap folyamán melegfronti hatással számoljanak az arra érzékenyek. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, álmatlanságtól is szenvedhetnek. Csökken a koncentrálóképesség, mind a munkában, mind az utakon. Ingadozhat a vérnyomás. Ugyanakkor az éjszakák fagyosak lesznek, különösen a péntek hajnal ígérkezik csípősnek. Aki korán indul el otthonról, öltözzön fel alaposan, rétegesen.

A következő napokban várható enyhülés miatt síkvidéken jelentősebben olvadni fog a hó. A magasabban fekvő tájakon, illetve keleten továbbra is érdemes szánkózást, hógolyózást, a hegyekben síelést tervezni. A biztonság érdekében csak a korcsolyázásra kijelölt területeken és a korcsolyapályákon érdemes sportolni.

Volt már jóval melegebb is ezen a hétvégén

Február tizenhatodika az a nap, amelyen Magyarországon a rendszeres megfigyelések kezdete óta eddig a legalacsonyabb hőmérsékletet regisztrálták. 1940-ben ezen a napon Miskolc-Görömbölytapolcán -35,0 fokig süllyedt a hőmérséklet. A mostani hétvégén meg sem közelíti a fagy a rekordokat, sem a minimumot, sem a maximumot tekintve. Egyébként a pontos értékek a következők:

Országos hideg- és melegrekordok (Celsius-fok)
Február 17.-26,6 (Nagykanizsa 1956)18,6 (Sellye 1998)
Február 18.-27,8 (Nyíregyháza 1940)18,2 (Pécs-Mecsekalja 1955)
Február 19.-25,0 (Nyíregyháza 1940)17,8 (Sümeg 1998)

Budapesti hideg- és melegrekordok (Celsius-fok)
Február 17.-21 (Pestszentlőrinc 1956)17,8 (II. kerület 1998)
Február 18.-18 (Alsó I. kerület 1895)14,8 (II. kerület, belterület 1919)
Február 19.-17,4 (Alsó I. kerület 1895)16,7 (Krisztinaváros, XII. kerület 1990)


Ilyen volt az idő a héten
Visszahúzódott északkelet felé az elmúlt hetekben Európa nagy részének időjárását meghatározó szibériai anticiklon Továbbra is anticiklon helyezkedett el az Atlanti-óceán felett is. E két rendszer között, Izlandtól Közép-Európán át a Balkán-félszigetig több középpontú ciklonrendszer volt, változékony időt okozva. Hétfőn Magyarországon jobbára erősen felhős volt az égbolt, és többfelé havazott. Később főleg keletről, délkeletről jelentettek hószállingózást, havazást. A maximumhőmérséklet általában +1 és -5 fok között alakult.

Kedd hajnalra erősen, az ország nagy részén -8 és -15 fok közé lehűlt a levegő, de a középső megyékben helyenként -17, -20 fokot is mértek. Napközben a változóan felhős égből számottevő csapadékot nem jelentettek. Kora délutánra is mindössze +2 és -7 fok közé melegedett fel a levegő. Szerdára virradó éjszaka megnövekedett, megvastagodott a felhőzet, és hajnaltól északnyugat felől havazás kezdődött. A déli óráktól helyenként már felszakadozott a felhőzet, és a felhőátvonulásokból hózáporok alakultak ki. Néhol zivatar is előfordult.

Az erős, időnként viharos lökésekkel kísért északnyugati szél elsősorban az északkeleti országrészben okozott több helyütt hófúvást. A csúcsmérséklet a Dunántúlon általában elérte a 0, +7 fokot, ugyanakkor keleten csupán +2, -6 fokot mutattak a hőmérők. Éjszaka is szeles idő volt, hózáporokkal. A szerda reggeltől csütörtök reggelig lehullott csapadék mennyisége általában csapadéknyom és 8 mm között volt, de Kékestetőről 11, Záhonyból pedig 13 mm-t jelentettek. Csütörtök hajnalra +1 és -9 fok közé süllyedt a hőmérséklet.



Jenki Szilvia