Helikopterről robbantották a Tisza jegét

Vágólapra másolva!
Nem lehetett minden szükséges ponton megközelíteni a Tiszaroffnál feltorlódott jeget, így a tűzszerészek a készenléti rendőrség helikopteréről ereszkedtek le rá, majd távirányítással robbantották fel a tölteteket. A módszert először alkalmazták Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Továbbra is áll a jég a Tisza teljes hazai szakaszán. A jégréteg vastagsága általában 10-25 centiméter, ám a torlódásokban a 40-60 centimétert, helyenként másfél méteres jeget is mértek az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei. Tiszaroff térségéből azt közölte a jégjelentő szolgálat, hogy az álló jég már két méter vastag. A veszélyes jégtorlódást robbantással számolták fel csütörtökön.

Forrás: www.vizugy.hu
Nézze meg a jégrobbantásról készült fotókat!


A készenléti rendőrség tűzszerészei a helyi vízügyi szakemberekkel együttműködve furatokat alakítottak ki a jégben. Kisebb, vízálló burkolattal ellátott töltetekkel léket robbantottak, végül nagyobb hatóerejű töltetekkel megbontották a torlódást. A jégtömeg ezután lassan leszakadt a torlódott jégmezőről - mondta a műveletről Molnár Béla, az OVF főigazgatója.

A torlaszok egy részét nem lehetett a partról biztonságosan megközelíteni, ezért a tűzszerészek a készenléti rendőrség helikopteréről ereszkedtek le a helyszínre, majd a tölteteket távirányítással robbantották fel. Ilyen módszert még nem alkalmaztak itthon az álló jég felszámolására. Összesen mintegy 150 kilogramm robbanóanyagot használtak fel.

Az összetorlódott állójég azért veszélyes, mert amikor megindul az olvadás a folyón, akkor akadályozza az újabb zajlást. A torlasz elzárja az érkező víz útját, és az így visszaduzzasztott folyó kárt okozhat az árvízvédelmi töltésekben és a parton. Az enyhébb időjárás még alig érezteti a hatását a folyókon: helyenként jégmentes a Duna magyarországi szakaszának felső része, esetleg parti jég van a folyón, de a többi részen jelentősen csökkent a jégzajlás.