Legalább negyven gyermek fagyott halálra Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Több mint negyven gyermek szenvedett fagyhalált Afganisztánban, mert januárban a közép-ázsiai országban is jelentős havazással kísért fagyhullám volt. A zord téli időjárást időnként szakadó esők szakították meg.
Vágólapra másolva!

Összesen 122 ember halála és 160-17 ember sérülése hozható összefüggésbe az időnként szakadó esők tarkította zord téli időjárással - mondta az afganisztáni afgán katasztrófa-elhárítási hatóság vezetője, Mohammad Daim Kakar.

Huszonnégy gyerek fagyott halálra kabuli menekülttáborokban, ahol több ezer, az országban dúló fegyveres viszály elől menekült afgán él összezsúfolódva. Félő azonban, hogy a hivatalosan közölt adatoknál sokkal többen haltak meg az idei télen Afganisztánban a közép-ázsiai ország egészségügyi minisztériuma szerint. A lenti hőtérképen kék árnyalatok jelzik, hogy Afganisztánban is 10-13 Celsius-fokkal hidegebb volt a sokéves átlagnál.

Forrás: NASA
Afganisztán: ekkora eltérések vannak a január 25. és február 1. között mért hőmérsékletek és az ugyanezen periódus 2001. és 2010. közötti átlagos hőmérséklet között (a hőtérkép adatait a NASA TERRA műholdján lévő MODIS detektor mérései biztosították)

A Save the Children nemzetközi gyermekvédelmi szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy további gyerekek halhatnak meg az elmúlt évek leghidegebb telén, a helyenként -17 Celsius-fokos hidegben. Bob Grabam, szervezet afganisztáni részlegének igazgatója szerint a gyerekek nem tudnak védekezni a metsző hideg ellen: többségüknek nincs rendes hajléka, takarója, megfelelő étele, ruhája és cipője.

Az Afganisztánba küldött több milliárd dolláros nemzetközi segély ellenére az ország a világ egyik legszegényebb állama maradt. Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF 2009-ben közölt adata szerint Csád után Afganisztánban volt a legmagasabb a gyermekhalálozás: akkor öt afgán gyermek közül egy nem érte meg az ötéves kort. A kabuli egészségügyi minisztérium frissebb felmérése szerint azóta jelentősen javult a helyzet, 2011-ben tízből egy gyermek halt meg ötéves kora előtt.