Kis időre visszatér a tél

Vágólapra másolva!
Hétfőn még csak hózáporokra kell számítani, kedden már sokfelé havazni fog a Dunántúlon. Észak felől váltakozó nedvességtartalmú, több fokkal hidegebb levegő érkezik egy ciklon hátoldalán a Kárpát-medence fölé.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a többnyire napos idő mellett keleten lesz erősebb a gomolyfelhő-képződés, és ott alakulhat ki helyenként hózápor. A Dunántúlon csak késő délutántól várható erősebb felhősödés. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, időnként viharossá is fokozódhat, főleg a Dunántúlon. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 3, 8 Celsius-fok között alakul, késő estére -4, +1 fok közé hűl a levegő. Semmilyen veszélyes időjárási jelenségre nem kell számítani, nincs érvényben figyelmeztető előrejelzés.

Keddre virradó éjszaka vegyes halmazállapotú csapadék kezd hullni a Dunántúlon. Reggelig főleg hóra kell számítani, majd nyugat felől több helyen havas eső, eső valószínű. A csapadék csak kedd késő délután, este mozdul el az ország keleti része felé. Kora délelőttig a Dunántúlon és a Duna-Tisza-köze nyugati határán maximum 2-3 centiméter friss hó hullhat. Több helyen csak hófolt, hólepel alakul ki, másutt a 3 centiméternél több is előfordulhat. Elszórtan hószállingózás, kisebb havazás valószínű a Duna-Tisza közén is. A friss hó délelőttől elolvad a 200-450 méternél alacsonyabb területeken.

A Tiszántúlon ugyanakkor a nap nagy részében napos időre lehet számítani. Mérsékelt marad a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon 0, -4, másutt többnyire -5, -10 fok között alakul, de az Északi-középhegység fagyzugos völgyeiben ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2, 7 fok között várható.

Orvosmeteorológia

Eleinte a hidegfrontokkal együtt járó tünetek megjelenésére kell számítani az észak felől a Magyarország fölé érkező hidegebb levegő miatt. Fejfájás, szédülés, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, erősödhetnek a reumatikus fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reflexidő hosszabb lesz a megszokottnál. Napközben lassan mindenütt megszűnik a fronthatás.