Mászhatatlan lehet az Everest a klímaváltozás miatt

Vágólapra másolva!
Már rövid távon is lehetetlenné teszi a klímaváltozás a Mount Everest megmászását egy nepáli serpa szerint, aki már huszonegyszer járt a világ tetején. Az egyre kisebb hó- és jégtakaró miatt gyakoribbá válnak a sziklaomlások.
Vágólapra másolva!

Nem biztos, hogy huszonkettedik alkalommal is sikerül megmásznom - mondja a 8848 méteres Csomolungmáról (Mount Everestről) egy Apa nevű, veterán serpa, aki eddig huszonegyszer járt a Himalája legmagasabb csúcsán. Ezzel ő a csúcstartó a Himalája-mászók között , a róla szóló portrécikkünket itt olvashatja.

A "szuperserpa" leginkább a hóhiány miatt aggódik. "Amikor 1990-ben először másztam meg a csúcsot, rengeteg volt a hó és a jég. Most ugyanott csak a puszta szikla van, ami miatt gyakoribbak lesznek a hegymászók életét veszélyeztető sziklaomlások" - mondta az AFP hírügynökségnek. Apa magyarázata szerint a csupasz szikla azért is veszélyes, mert megcsúsznak rajta a hóra és a jégre tervezett mászóvassal szerelt lábbelik.

Az elolvadó jég miatt egyre több gleccserszakadék kerül a felszínre, tovább nehezítve a hegymászók dolgát. A serpa szokás szerint csak egy nevet használó Apa tizenkét éves kora óta dolgozik teherhordóként és hegyi vezetőként. Az utolsó sikeres csúcstámadását 2011-ben végrehajtó serpa régóta kampányol azért, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedés és a környezetszennyezés okozta károkra a Himalájában.

Apa (eredeti nevén Lakpa Tendzing Serpa) a megélhetés kényszere miatt kezdett a hegyre járni, de mára jótékony célokért mászik. Nélküle két évtizede nincs hegymászószezon a Mount Everesten. 1990 és 2011 között két évet, 1996-ot és 2001-et leszámítva minden évben megmászta a a csúcsot, sőt 1992-ben egy új-zélandi és egy nemzetközi expedíció tagjaként kétszer is járt rajta. A hegymászó 2006-ban az Egyesült Államokba költözött, Salt Lake City egyik elővárosában, Draperben él.