Átvitorlázta két belga kutató az Antarktiszt

Vágólapra másolva!
Két belga felfedező új világrekordot állított fel az Antarktiszon: 74 nap alatt több mint ötezer kilométert tettek meg segítség nélkül. Ez új csúcsteljesítménynek számít a motoros jármű nélküli sarkvidéki expedíciók között.
Vágólapra másolva!

Vitorla segítségével tett meg az ötvenéves Dixie Dansecoer és a huszonhét éves Sam Deltour napi átlagban 68 kilométert az Antarktiszon. A korábbi rekordot a norvég Rune Gjeldnes tartotta: 4800 kilométert tett meg 90 nap alatt 2006 februárjában.

"Az ember így napi 60-70 kilométert tud megtenni, ami elképzelhetetlen volt Amundsen és Scott idejében" - mondta Dansercoer a brüsszeli repülőtéren, visszatérésük után tartott sajtóértekezletén. Az expedíció nehezen indult, amikor a belga páros hótarajokkal tarkított terepen indult hatalmas ellenszelekkel. "Ez a pár nap volt életem legnehezebb időszaka" - mondta Deltour.

A körülmények olyan rosszak voltak, hogy tíz nap múlva újrakezdték az expedíciót és másik kiindulópontot kerestek. Az eredeti terv szerint 6000 kilométert tettek volna meg, de a visszatérés mellett döntöttek, amikor megdöntötték az előző világrekordot, és az antarktiszi nyár a vége felé közeledett. Dansecoer elmondta: könyvet fog írni az expedícióról, és feldolgozza a több mint ötven órányi, 3D-technikával készült videófelvételt.