Ezer kilométeres viharzóna söpört végig az USA-n

Vágólapra másolva!
Tizenkettőre emelkedett az Egyesült Államok középnyugati részén átvonuló viharok és tornádók halálos áldozatainak száma. Az közép-atlanti partvidék felé átvonult viharzóna kiterjedése kelet-nyugati irányban 1200, észak-déli irányban pedig több mint 1000 kilométer volt.
Vágólapra másolva!

Jelentések szerint a szél sebessége helyenként elérte az óránkénti 270 kilométert. A vihar több száz házat döntött romba, fákat és villanyoszlopokat döntött ki. Kentucky, Tennessee, Indiana, Arkansas, Illinois és Missouri területén a hatóságok tornádóveszélyre figyelmeztették a lakosságot.

Az Illinois állambeli Harrisburgben négy nő és két férfi halt meg a forgószél miatt, csaknem százan megsérültek. Tennessee-ből és Missouriból egyaránt három-három halálos áldozatot jelentettek. Az erős esőzés és nagy erejű szél miatt Kansasban is többen megsérültek, közülük legalább egy embert válságos állapotban szállítottak kórházba. Az állam Harveyville nevű kisvárosában szükségállapotot rendeltek el. A vihar sújtotta övezetekből csaknem kétszáz sérülést jelentettek. A károk helyrehozásába és a bajba jutottak mentésébe bekapcsolódtak a nemzeti gárda egységei is.

2011-ben összesen ötszázötvenen haltak meg a tornádók miatt az Egyesült Államokban: ennyi halálesettel a tavalyi év katasztrofálisnak számít az utóbbi száz évet tekintve az USA meteorológiai szolgálata, a NOAA statisztikái szerint. A legtöbb áldozat áprilisban Alabama és Mississippi államban volt, akkor 365-en haltak meg forgószelek miatt, míg a május 22-i tornádóban 161-en lelték halálukat a Missouri állambeli Joplinban (az erről készült videós tudósítás itt látható).