Hűvösebb az idő a napsütés ellenére

Vágólapra másolva!
Fokozatosan egyre hidegebb lesz csütörtökig, visszatérnek az éjszakai fagyok. Északkelet felől tovább szivárog a száraz, az átlagosnál hidegebb levegő a Kárpát-medencébe egy anticiklon peremén.
Vágólapra másolva!

Hétfőn ismét csaknem zavartalanul napos idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4, 9 Celsius-fok között valószínű; Pécs és Zalaegerszeg környékén lesz a legmelegebb. Semmilyen veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Csapadék nem lesz. Gyakran megélénkül az északkeleti szél a Tiszántúlon. Légköri front ugyan nem lesz, a magasban azonban hidegebb levegő áramlik az ország fölé. Emiatt a különösen érzékenyeknél hidegfront jellegű hatás jelentkezhet: előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés, vérnyomás-ingadozás, nőhet a reakcióidő.

Kedden derült vagy gyengén felhős idő várható az ország nagy részén - csak Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon lehet több a felhő. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában -2, -7 fok között várható, az Alföldön és északkeleten ennél kissé hidegebb, északnyugaton enyhébb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2, 8 fok között alakul. Csapadék nem lesz. Az északkeleti szél többfelé megélénkül, északkeleten meg is erősödik.

Már tavaszias az idő a Brit-szigeteken

Nyugat-Európa fölött sokfelé erősen felhős az ég frontrendszerek hatására, de számottevő csapadék sehol sem hull. A Kelet-európai-síkságon, valamint a Földközi-tenger középső része fölött magassági ciklonok miatt felhős az ég, előbbi helyen többfelé havazik.

A keleti és a nyugati ciklon között a Skandináv-félszigettől Közép-Európáig terjedő térségbe anticiklon ékelődött be. A magasnyomás területén száraz a levegő, ezért derült, napos idő a jellemző. A zord hideg a sarkkörön túlra szorult vissza, de a 15. hosszúsági körtől keletre még erősek az éjszakai fagyok. A legmagasabb nappali hőmérsékletet, 17, 22 fokot a Mediterráneumban mérik, de a Brit-szigeteken és Közép-Európában is 10 fok fölé melegszik a levegő.