Vágólapra másolva!
A japán és az új-zélandi földrengés miatt a 2011-es természeti katasztrófák kerültek eddig a legtöbbe, amióta évente összegzik az emiatt bekövetkező károkat. Az éghajlatváltozás növeli a katasztrófák kockázatát.
Vágólapra másolva!

Hét évvel ezelőtt a Katrina hurrikán, tavaly a japán és az új-zélandi földrengés, továbbá a thaiföldi áradások okozták a legnagyobb károkat. 2011-ben összesen 380 milliárd dollárnyi kár keletkezett a természeti katasztrófák miatt. A kárérték kétharmaddal nagyobb, mint a korábbi rekordévben, 2005-ben - mondta Margareta Wahlstrom, az ENSZ-főtitkárnak a természeti katasztrófák kockázata csökkentéséért felelős különmegbízottja.

"A legfőbb jelzés, hogy ez egy növekvő, mégpedig nagyon gyorsan növekvő trend, emelkedő gazdasági veszteségekkel" - mondta Wahlstrom. Ezzel szemben a halálos áldozatok száma csökken, mert sok országban fejlesztettek a vészjelzések rendszerén és az óvintézkedéseken.

A szakember szerint a bolygó népességének fele ki van téve természeti katasztrófák veszélyének, mert fenyegetett területeken élnek. Japán például vezeti a gazdasági fenyegetettség listáját, a szigetország második a természeti katasztrófák kockázati rangsorában.

Az ENSZ-megbízott szerint a katasztrófák kockázatát világszerte növeli az éghajlatváltozás, a természeti erőforrások kiaknázása, a rossz földhasználat és a súlyosbodó környezeti gondok. 2050-re a bolygónak 50 százalékkal több élelemre, 45 százalékkal több energiára és 30 százalékkal több vízre lesz szüksége a növekvő lakosság ellátásához: ezek a források azonban már most fogyóban vannak, és kiaknázásuk katasztrófák kiváltója - mondta.