Egymást követik a frontok a hétvégén

Vágólapra másolva!
Csak félig-meddig lesz napos tavaszi idő, vasárnap délelőtt meleg-, délután hidegfront érkezik. Az előbbi fejfájást és álmatlanságot okozhat, az utóbbi miatt megnyúlik a reflexidő. Elég meleg lesz a túrázáshoz, kertészkedéshez.
Vágólapra másolva!

Pénteken napközben szakadozik, vékonyodik, majd délutántól csökken a felhőzet. Az ország nagy részén hosszabb-rövidebb napos időszakokra is lehet számítani. Elsősorban a Dunántúlon lehet gyenge eső és ott megélénkül, nyugaton megerősödik az északi szél. Másutt általában mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire +2 és -4 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű.

Szombaton sok napsütés várható, keleten több, nyugaton kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem lesz. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +1, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7, 12 fok között alakul.

Vasárnap észak felől megnövekszik, majd délután felszakadozik a felhőzet. Néhány órás napsütés mindenütt várható. Elszórtan eső, zápor előfordulhat. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +1, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7, 12 fok között alakul.

Frontátvonulás

Több front is átvonul a hétvégén az ország fölött. A melegfrontra érzékenyek szervezetére vasárnap délelőtt gyakorol stresszt hisz az időjárás, fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozva. A front hatására az érzelmi egyensúly könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért többeknél tapasztalható ingerlékenység, sértődékenység.

Vasárnap a délutáni óráktól már a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen az időjárás. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

Fokozódik a lavinaveszély

Az észak felől érkező hidegfront keleten lehűlést hoz majd a Kárpát-medencében, de nyugaton Csehországban, Ausztriában, Szlovéniában folytatódik az enyhe idő. A sípályák üzemeltetői ennek nem túlzottan örülnek, mert az egyre fokozódó lavinaveszély miatt le kell zárni a pályák egy részét. Sítúra előtt mindenféleképp tájékozódni érdemes az aktuális helyzetről. Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában szombaton napos, de hűvös, hideg időre lehet számítani, majd a vasárnap érkező front többfelé okozhat jelentősebb havazást ezeken a területeken.

Remek alkalmat teremt most az időjárás a tél végi, tavasz elején szokásos munkák elvégzéshez. A kiskertekben eljött a tavaszi lemosó permetezés ideje, jobb megelőzni a később jelentkező betegségeket ezzel a munkával. A tél megviselte a gyepet is, hisz nem elég, hogy a tavalyi év végén alig hullott csapadék, a február elején érkezett vastag hótakaró sem tett jót a fűnek. Érdemes végezni a talajlazítással és a gyepet megtisztítani a falevelektől.

Ilyen volt az idő a héten
A múlt hét végén is kellemes tavaszi időnk volt, aztán a szombaton érkező hidegfront - ha nem is egy csapásra - de pár nap alatt véget vetett a jól induló tavasznak. A hét elejétől egyre hidegebbre fordult az idő, különösen csípősek lettek az éjszakák, északkeleten és az Alföldön -10 foknál is alacsonyabb értékeket mértek a hét közepén. Csökkent a nappali felmelegedés mértéke is, szerdán már sehol sem érte el a 10 fokot a délutáni hőmérséklet. A hét második felében enyhébb levegő áramlott ismét nyugat felől az ország fölé.