Némi havat hoz a melegfront

2012.03.08. 06:11

Borongós, hűvös idő lesz csütörtökön, északira forduló széllel. Hétvégéig várni kell a melegre. Nagy kiterjedésű ciklon örvénylik Izland, amelynek frontjai már elérték Európa nyugati partvidékét, és délkelet felé haladnak.

Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, eleinte keleten, északkeleten lehet kevés napsütés. Főként északon kell kisebb esőre, havas esőre számítani. Az Északi-középhegység térségében havazás is előfordulhat, de számottevő, azaz legalább 2-3 centiméteres hó nem valószínű 200 méteres magasság alatt.

Délutánra nyugaton már felszakadozik a felhőzet. Estére élénk lökések kísérik az északira forduló szelet, egyébként gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 8 Celsius-fok között várható, délnyugaton lesz enyhébb idő.

Jön az atlanti front

Észak- és Közép-Európa fölött anticiklon van: csütörtök estig ez befolyásolja az időjárást a Kárpát-medencében is. Ugyanakkor Izland fölötti középponttal nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, amelynek frontjai már elérték Európa nyugati partvidékét, és északnyugatról délkelet felé haladnak; ennek a melegfrontja éri el Magyarországot is.

Sekély ciklon alakítja a Kelet-európai-síkság nagy részének időjárását. Oroszország nyugati tájain több helyen havazik. Továbbra is a mediterrán térségben van a legmelegebb, a délutáni órákra jobbára 12, 18 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Ezzel szemben északon, északkeleten hideg, téli idő a jellemző, a csúcshőmérséklet többnyire -2, -7 fok között változik.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK