Egy csepp eső sem lesz szerdán

2012.03.21. 05:18

Folytatódik a száraz idő, alig lesz felhő az égen. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, mert egy anticiklon alakítja Magyarország időjárását.

Szerdán derült időre lehet számítani az ország nagy részén: Felhős időszakok csak a délnyugati és az északkeleti határvidéken lehetnek. Csapadék ma sem várható. Az északnyugati szél szerdán a középső országrészben időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 20 Celsius-fok között alakul a hajnali -2 és +4 fok után.

Csütörtökön túlnyomóan derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. A változó irányú szél mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 20 fok között alakul.

Európa déli felén anticiklon helyezkedik el, derült, napos idő a jellemző. Ennek a magasnyomásnak a száraz levegője alakítja a Kárpát-medence időjárását szerda estig. Ezért erősödik a nappali felmelegedés, viszont továbbra ishidegek az éjszakák. Az Alpok térségében és a Földközi-tenger nyugati medencéjében sok a felhő, és több helyen eső, zápor is előfordul.

A kontinens északi részén ugyanakkor ciklonok és frontjaik okoznak változékony időjárást. Hozzávetőleg az 55. szélességi körtől északra csak kevés helyen és rövid időszakokra süt ki a nap, a Brit-szigeteken gyakori az eső, záporeső, a Skandináv-félszigeten és Oroszországban pedig sokfelé havazik, illetve hózáporok fordulnak elő. Utóbbi területeken napközben is csak alig emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Ezzel szemben az anticiklon déli és keleti részén 15, 20 fok a jellemző, sőt a Balkán-félszigeten helyenként 25 fokot is mérnek.

Orvosmeteorológia

A derült, napos idő jó hatással van a kedélyállapotra, a hangulatra, gyorsítja az anyagcserét. A napsütésnek az erős csontozat kiépítésében nélkülözhetetlen szerepe van, mert az UV-sugárzás hatására természetes D-vitamin (pontosabban hormonszerű előanyag) keletkezik, amely segíti a kalcium és a foszfát felszívódását. Ezért érdemes a száraz időt kihasználni és lehetőleg a szabadban tölteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK