Kiülős meleg idő lesz este is

Vágólapra másolva!
Kitart a száraz, derült, napsütéses tavasz, délutánra 20 foknál is melegebb lesz. Egy óriási anticiklon miatt lényegesen nem változik Magyarország időjárása.
Vágólapra másolva!

Péntek estig lényeges változás nem várható a Kárpát-medence időjárásában, ezért Magyarországon is túlnyomóan derült, napos idő lesz. Napközben helyenként ugyan megnövekszik a gomolyfelhőzet, de csapadékra nem kell számítani. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok, a késő esti általában 7 és 13 fok között várható.

Szombaton a többórás napsütés mellett a Dunántúlon időnként erősebben gomolyfelhős lesz az ég, ott zápor is kialakulhat. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 3, 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 21 fok között alakul.

Számottevő fronthatás nem lesz ezekben a napokban. A derült, napos idő kedvező alkalmat teremt a szervezet számára az ellenállóképesség erősítésére; a napfény természetes D-vitamin forrás. Lehetőség szerint érdemes kirándulni, túrázni, kertészkedni. Biztosan nem dőlnek meg az évtizedes hideg- és melegrekordok sem.

Ilyen az idő Európában

Észak-, Északkelet-Európa fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, amelynek hatására Izland, a Skandináv-félsziget északi része, valamint a Kelet-európai-síkság fölött erősen felhős vagy borult az ég, és szórványosan esik az eső, északkeleten havazik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 1, 7 fok között alakul, de helyenként még mindig fagypont alatt marad a hőmérséklet.

Ugyanakkor Európa más részeinek időjárását egy hatalmas anticiklon alakítja. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően túlnyomóan derült, napos az idő, csupán a magasnyomás szélein több a felhő, de számottevő csapadék ott sem fordul elő. A sok napsütés miatt a kora délutáni órákra általában 12, 22 fok közé melegszik fel a levegő. A Pireneusi-félszigeten az ilyenkor megszokottnál továbbra is hűvösebb van, ott a kora délutáni órákban többnyire 9, 16 fokot mérnek.