Porviharokat okoznak a viharos széllökések

Vágólapra másolva!
Szombaton 100 km/órás széllökések is lesznek elszórt záporokkal, másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Vasárnap sem lesz nyugodtabb az idő. A szárazság miatt az egymást követő hidegfrontok esőt alig hoznak.
Vágólapra másolva!

Pénteken viharos, 60-90 km/órás lökések kísérik az északnyugati szelet. A viharos szél továbbra is többfelé okoz por- illetve homokvihart. Emiatt első fokozatú, vagyis sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország területének kétharmadára. Csak a délnyugati és északkeleti határvidéken nem lesz ilyen erős a légmozgás. Éjszakára mérséklődik a szél.

Napközben felhőátvonulásokra kell számítani keleten több, másutt kevesebb napsütéssel. Szórványosan várható zápor, északkeleten egy-egy zivatar, 90 km/órát meghaladó széllökéssel és jégdarával. A csúcshőmérséklet 11, 16 fok között alakul, késő estére 5, 10 fok közé hűl a levegő.

Szombaton délelőtt egyre többfelé ismét viharossá fokozódik a nyugati szél az északi és a keleti megyékben, 65-95 km/órás széllökésekre kell számítani. 100 km/órás széllökés is előfordulhat napközben északkeleten, este délnyugaton. Estétől a viharos szél északira fordul a Dél-Dunántúlon. Mindezért második szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ az ország egész területére Vas, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye kivételével.

Napközben észak felől gyakran megnövekszik a felhőzet, csak néhány órára süt ki a nap. Elszórtan alakul ki eső, zápor. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 4, 9 fok, a legmagasabb hőmérséklet általában 14, 19 fok között alakul.

Vasárnap is gyakran megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél. Eleinte többször lesz erősen felhős az ég, elszórtan zápor is előfordulhat, majd mindenütt csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap. A hőmérséklet hajnalban 0, +5 fok között alakul, legmagasabb értéke 8, 13 fok között alakul.

A szárazság miatt vannak porviharok

A szélsőségesen száraz időjárás után az átvonuló frontokat kiadós eső helyett inkább porviharok kísérik. A szeles idő legfeljebb a vitorlázni, szörfözni, kite-ozni vágyóknak kedvez, bár a 70 km/órát meghaladó széllökések már túlságosan erősek a sportoláshoz. A szárazság egyre súlyosabb gondot jelent, a szabadtéri tűzgyújtás veszélyességét a szeles idő tovább fokozza.

A hétvégén a környező országokban is változékony, szeles időjárásra van kilátás. Az átvonuló hidegfrontok hatására főleg Ausztriában, Szlovákiában, Kárpátalján, Erdélyben valószínű többfelé zápor, a hegyekben hózápor, havazás is kialakul. Szlovéniában és a Délvidéken nem valószínű jelentősebb mennyiségű csapadék.

Egymást követik a frontok

Orvosmeteorológiai szempontból mozgalmas időjárásra van kilátás. Nagyrészt a hidegfrontok élettani hatásai jelentkeznek, de szombaton, a magasban zajló átmeneti melegedés miatt az erre érzékeny szervezetűeknél átmenetileg a gyenge melegfrontokkal együtt járó tünetek is felléphetnek. Vasárnap erős hidegfronti hatásra kell számítani. A fejfájás, vérnyomás-ingadozás hátterében légköri okok is meghúzódhatnak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A megszokottnál hosszabb reakcióidő főként a közlekedésben jelenthet veszélyforrást.

Bár változékony, hőmérsékleti szempontból azonban korántsem lesz szélsőséges az időjárás a következő napokban. A legerősebb lehűlés ebben az időszakban 1931. március 31-én volt, akkor Túrkevén -12,1 fokot mértek. Budapesten ugyanezen a napon már mértek téli hideget is, -5,1 fokot. A hónap végének országos melegrekordjai: 1975. március 31-én 27,8 fokot mértek Békéscsabán, 1989. március 31-én regisztrált 25 fok volt Budapesten.

Ilyen volt az idő a héten
Március utolsó hete is nagyrészt napos, enyhe idővel kezdődött. Bár voltak átmenetileg felhős területek, főleg keleten, az ország túlnyomó részén azonban továbbra sem esett eső, csak helyenként alakult ki jelentéktelen zápor. Északnyugaton és a főváros környékén többfelé viharossá fokozódott az északnyugati szél. Kedden hajnalban többfelé volt fagy hajnalban, a fagyzugos helyeken -6, -8 fok körüli fagy is előfordult, egyébként az ország nagy részén fagymentesek voltak az éjszakák. Délutánonként legtöbb helyen 15 és 22 fok közé emelkedett a hőmérséklet, eleinte az északkeleti megyékben volt ennél hűvösebb idő.