Vágólapra másolva!
Úgy szorítják vissza a környezetpusztítást az USA-ban, mint a dohányzást. A legkínosabb dolognak a bolti lopás számít, de felkerült a listára a nem szelektív gyűjtőbe dobott pillepalack és az eldobható pelenka használata is.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban a zöld szemlélet ma már nem csupán maroknyi, "ökoharcosnak" bélyegzett környezetvédő álláspontja, hanem mind szélesebb körben hatja át a köztudatot. Egy 1105 főn végzett reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 59 százaléka tartja elítélendőnek, ha valaki vezetés közben az autó ablakán dobja ki a szemetét, míg 57 százalék vélte szégyenletesnek az adócsalást. "Kezd mutatkozni a több éve tartó szemléletformálás, az új, környezetkímélő termékek és a fenntarthatósági eszme terjedésének eredménye" - mondta Suzanne Shelton, a kutatást végző Shelton Group igazgatója.

A környezettudatosság előretörésére utal, hogy a legcikibbnek ítélt tettek listájára négy környezetkárosító cselekedet is fölkerült: a megkérdezettek 18-18 százaléka szerint elítélendő, ha valaki nem a szelektív gyűjtőbe dobja a pillepalackot, ha a többször használható termékek helyett inkább papír tányért, kéztörlőt és eldobható pelenkát használ, és ha egész évben 23 Celsius-fokra állítja a szobahőmérsékletet szabályzó berendezést. De az is kerülendő a válaszadók 17 százaléka szerint, hogy fogmosás közben fölöslegesen folyassuk a vizet.

Forrás: AFP/Stan Honda
Guberáló Louisville-ben, Kentucky államban

A cikilistát a bolti lopás vezeti (73 százalék), majd az ittas vezetés következik (65 százalék), utána a szemetelés és az adócsalás. Pirulásra ad okot a dohányzás (36 százalék), a biztonsági öv használatának mellőzése (32 százalék) és a kiugró fogyasztású autó (26 százalék).

A kutató a 20 százalékos értéket tartja fordulópontnak: ha a népesség ötöde elfogad egy vélekedést, onnantól lassan a köznorma részévé válik. A fenntarthatósági elveket egyre többen követik meggyőződésből, belső indíttatás hatására, nem pedig külső kényszer miatt. "Az emberek úgy érzik, hogy a környezetkárosító magatartás ellentétes az erkölcsi értékeikkel, és mint identitásuktól immár idegen cselekedetet, elutasítják" - mondta Shelton.

Ilyen szemléletváltás volt tapasztalható egy hasonlóan nagy tömegeket érintő káros tevékenység, a dohányzás terén, ami sokáig a menő szokások közé tartozott. Ám az évtizedes ellenkampány és a megszorítások következtében ma már csupán az amerikaiak 20 százaléka dohányzik, míg ez az arány a hetvenes években még 37 százalék volt.

A felmérés azt is szondázta, mivel lehetne rávenni az amerikaiakat a környezetkímélő viselkedésre. A megkérdezettek fele bírságolást javasolt (48 százalék), majdnem ugyanennyien pénzbeli juttatást (45 százalék), illetve a veszélyes következmények tudatosítását (44 százalék). Hasznos még az előnyök ismertetése (38 százalék), a gyerekektől, unokáktól érkező ösztönzés (30 százalék), az általunk nagyra becsült személyek jó példáját látni (27 százalék), és a barátoktól kapott bátorítás (26 százalék).

Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan
Hulladékgyűjtés Oaklandben, Kalifornia államban