Hétfőn is napos idő várható

Vágólapra másolva!
Az ország egyes pontjain záporok, a hegyekben hózáporok is kialakulnak vasárnap, de hosszabb-rövidebb időszakra mindenütt kisüt a nap. Gyakran viharos lesz a szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13 fok körül alakul, a napos, száraz idő hétfőre is megmarad.
Vágólapra másolva!

Vasárnap észak felől egyre többfelé csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakra mindenütt kisüt a nap. Az Alföldön futó záporok, az Északi-középhegységben hózáporok alakulnak ki. Az északnyugati szél, a Tisza vonalának kivételével, sokfelé megerősödik, gyakran viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 13 fok között valószínű. Késő este 2, 7 fok várható.

A tegnap átvonult hidegfront mögött a Kárpát-medencébe észak felől hideg levegő áramlik, amelynek már kisebb a nedvességtartalma. A hideg levegő beáramlása hétfő délelőttig tart, akkor egy melegfront hatására intenzív melegedés kezdődik a magasban.

A hétvégén a környező országokban is változékony, szeles időjárásra van kilátás. Az átvonuló hidegfrontok hatására főleg Ausztriában, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban valószínű többfelé csapadék.

Fejfájást okoznak az átvonuló frontok

A Kárpát-medence fölött hullámzó frontzóna miatt mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációzavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reflexidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Az átvonuló frontok a vegetatív idegrendszert paraszimpatikus irányba tolja el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le.

Hétfőn gyengén felhős, napos, száraz idő várható. Eleinte még helyenként erős lesz az északnyugati szél, mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 12 fok között alakul.

Ebben az időszakban a leghidegebbet 2002. április 7-én mérték Szécsényben, akkor -10,9 fok volt. Budapesten a legalacsonyabb hőmérséklet -4,1 fok volt 1978-ban. A legmelegebb idő ezekben a napokban 1939. április 8-án volt - a 30,2 fok jóval magasabb, mint a most előjelzett hőmérséklet. Budapesten ezen a napon 27,6 fokot mutattak a hőmérők 1939-ben.

OMSZ