Télig tartó aszály fenyegeti a briteket

Vágólapra másolva!
Kiszáradnak a folyók, pusztulnak a halak Angliában, mert az 1920-as évek óta nem volt ekkora vízhiány. Az előrejelzések szerint egy esős nyár jól jönne majd, de érdemben nem tudja pótolni a 2010 óta elmaradó csapadékot.
Vágólapra másolva!

Pusztulnak a halak az apadó folyókban, a varangyok, tarajos gőték az eltűnő tavacskák és kiapadó források miatt szenvednek, a lakosságot pedig a súlyos büntetéssel fenyegető öntözési tilalom háborítja fel. Nagy-Britanniában már két éve nem volt a sokévi átlagnak megfelelő csapadék télen, az idén például 60 százalékos volt az elmaradás. Kelet-Angliában az utóbbi fél év volt a legszárazabb időszak 1921 óta.

Az előrejelzések szerint karácsonyig eltarthat az aszályos időszak. Akkora a csapadékhiány, hogy a márciusi esőzések sem tudták pótolni a két száraz tél miatt hiányzó csapadékot. A folyók vízhozama és a talajvíz szinte rendkívül alacsony a korábbi évek átlagához viszonyítva, és a talaj is száraz. A szárazság miatt hétfőn további tizenhét megyét is hivatalosan aszály sújtotta térségnek nyilvánított a brit kormány környezetvédelmi ügynöksége (EA).

Az előrejelzések szerint nem érdemes a talajvíz szintjének emelkedésére számítani. Ahogy a növényzet erőteljes növekedésbe kezd, továbbá a tavaszi időjárás is egyre melegebbre fordul, a talaj még inkább kiszárad. Az EA és több vízközmű-társaság közös elemzése szerint még akkor is súlyos szárazságra kell számítani egész tavasszal és nyáron át az Egyesült Királyságban.

Az EA közlése szerint a hosszú távú előrejelzések még bizonytalanok, nem lehet tudni, hogy száraz vagy felhősebb-csapadékosabb nyárra számítsanak-e a britek. Ezzel együtt a nyár végéig leeső eső segíteni fog a vetéseken, a gyepen és a kerteken, de érdemben nem változtat az aszályon. Az elmaradó utánpótlás miatt folyamatosan csökken a folyók vízhozama, és számos mocsaras vidék kiszáradhat. A Tern, a Sow, a Soar és a Leadon folyók vízszintje sosem volt ilyen alacsony, mint most a meteorológiai statisztikák szerint.

A víztakarékosság miatt elrendelt öntözési tilalom húszmillió háztartást érint hét közműtársaság működési területén Dél- és Kelet-Angliában. Aki csapvízzel öntözi a kertjét, az ezer font (362 ezer forint) büntetést fizethet. A fogyasztóvédelmi szervezetek azért kifogásolják az intézkedést, mert egyrészt nincs aki betartassa, másrészt a hét társaság elismerte, hogy a vezetékhálózat vesztesége 3,36 milliárd literre rúg naponta.

Forrás: UK Environment Agency
A narancs színnel jelzett térségben a legsúlyosabb a szárazság