Szennyvízcsatornává válik a Gangesz

Vágólapra másolva!
Kétszer annyi kommunális szennyvíz kerül a Gangeszbe Indiában minden egyes nap, mint amennyinek a megtisztítására futja a part menti vízművek kapacitásából. A folyam látja el vízzel India lakosságának 40 százalékát.
Vágólapra másolva!

Naponta 2900 millió liter kommunális szennyvíz ömlik a Gangeszbe, miközben csak 1100 millió liternyi tisztítókapacitás áll rendelkezésre - mondta Manmohan Szingh indiai miniszterelnök egy országos, a folyó állapotáról szóló tanácskozáson. A kormányfő korholta a szövetségi államokat, amiért elhanyagolják a szennyvíztisztítók működtetését és karbantartását.

Szerinte sürgős lépéseket kell tenni a hinduk szent folyójának, az indiai irodalom és mitológia megihletőjének, megmentésére. Manmohan Szingh elismerte, hogy "az idő nem a folyó javát akaróknak" kedvez. A Gangesz látja el vízzel India lakosságának 40 százalékát a földrésznyi ország tizenegy tagállamában.

A Gangesz folyó medencéjével foglalkozó harmadik nagy országos értekezletet azután hívták össze, hogy januárban éhségsztrájkba kezdett az Indiai Műegyetem egy volt professzora, G.D. Agarwal. A nyolcan éves környezetvédő aktivista az ellen tiltakozott, hogy a kormány nem kötelezte el magát a Gangesz megmentésére. A sztrájkot végül márciusban abbahagyta, miután a szövetségi kormány garantálta neki, hogy április 17-re összehívja a nagy Gangesz-tanácskozást.