Úszó szélkereket terveznek a brit partokra

Úszó szélturbina Norvégia partjainál
Vágólapra másolva!
Olcsóbb a szélturbinák termelte áram a mélyebb tengerrészek kihasználásával. Eddig egyetlen úszó szélturbina épült Norvégiában. A brit kormány hatvan-száz méteres tengervízbe telepítene szélkerekeket, alapozás nélkül. A fejlesztésbe az amerikai kormány is beszáll.
Vágólapra másolva!

Közösen fejlesztenek úszó szélturbinákat brit és amerikai kormányzati intézmények, kutatóintézetek - jelentette be a brit kormány hétfőn. A létesítményeket a hagyományos szélturbinákhoz képest a parttól távolabb tervezik elhelyezni. Hatvan-száz méteres tengervízben nem lehet hagyományos alapozással szélturbinát telepíteni, mert a beruházás túl drága lenne, viszont a parttól távolabb mindig nagyobb a szélsebességeket mérnek.

Papíron Nagy-Britannia nagyhatalomnak számít a megújuló energiaforrások területén, mert az Európában kiaknázható szélenergia egyharmadát a szigetország partjainál lehetne hasznosítani. Eddig egyetlen úszószélturbina épült Norvégiában, és egy másik beruházás kivitelezési szakaszban van Portugáliában. A norvég StatOil állami olajcég kísérleti turbinája Karmoy városától 12 kilométerre délkeletre működik, 2,3 megawatt áramot termel.

Forrás: AFP/Igor Gedilaghine
Az egyetlen kíséréleti úszó szélturbina a Norvég

A brit kormányzat azzal indokolja a fejlesztési tervet, hogy a mélyebb tengerrészek kihasználásával csökkenni fog a szélturbinák termelte áram ára. Az alapozás megspórolásán túl az is előny, hogy ha a berendezés elromlik, bevontatják a dokkba - vagyis nem a nyílt tengeren kell végrehajtani a szerelési munkálatokat.

"Nagy-Britanniának van a legtöbb tengeri szélturbinája. A szélenergia létfontosságú az ország energiaellátásának jövője szempontjából" - mondta Ed Davey energiaügyi miniszter. A most bejelentett kutatás-fejlesztési programra körülbelül nyolc év áll rendelkezésre, mert a szakértők azzal számolnak, hogy 2020 után már a jelenleginél jóval több, hagyományos alapra épített turbina fog működni a sekély vizekben.

Az úszó szélturbinára 25 millió fontos (9,14 milliárd forintos) tervpályázatot ír ki az az Energetikai Intézet (ETI) amelyet a brit kormány alapított olaj- és energiaipari cégekkel, a BP-vel, a Caterpillarral, az EDF-fel, az E.ON-nal, a Rolls-Royce-szal és a Shell-lel együttműködésben. A nyertesnek 5-7 megawatt áram termelésére képes berendezést kell megépítenie 2016-ig. Az Egyesült Államokban négy szélturbina-kutatási program közül az egyik lesz az úszó turbináé, a tervezést az amerikai kormány energiaügyi minisztériuma támogatja.