Ilyennek látszott műholdról a március

Meteosat műhold március 9-i felvétele Európa időjárásáról, EUMETSAT
Vágólapra másolva!
Hömpölygő felhők, óriási spirálban örvénylő ciklonrendszerek: egy filmmé fűzték össze egy időjárási műhold minden felvételét. A negyedóránként készült fotókon a meglehetősen mozgalmas márciusi időjárás látható Európában.
Vágólapra másolva!

A márciusi időjárás hét percben: egy filmmé fűzték össze az Európa időjárását megfigyelő egyik Meteosat-9 műhold minden, a múlt hónapban készült felvételét. Az első percben látható szürke folt Franciaország és Közép-Európa felett az alacsony szintű rétegfelhőket jelzi, majd türkizkék színnel az látható, hogyan közelít egy front Nagy-Britannia fölé. Március első két hetében még megmaradt a hó Törökország és Oroszország fölött.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=a7f4oQ05SKQWpLcM


A növényzet zöld, az esőfelhők fehéresek. A hófelhők ciánkéknek látszanak, mert a jégkristályok elnyelik a vörös fényt

Március 15-én ragyogóan derült, meleg idő volt Dél-Európában: semmi sem takarja a barnás-zöldes felszínt. A március 20-i felvételeken látható, kezd kizöldülni Nyugat-Franciaország, ahogy a vegetáció nőni kezd a tél után. Az egybefűzött képeken az is feltűnik, hogy akkorra már elolvadt a hó Ukrajnában is. Március 24-én tengeri köd alakult ki a dániai partokon, amely a szárazföldre is átterjedt, ez jelzi a sötétszürke folt. A másnap készült felvételeket a Fekete-tenger fölött tűnik fel a köd. A hónap végére megváltozik az idő, a hideg légáramlatok miatt április elején az évszakban inkább megszokott, hűvös tavaszi idő következett Európában.

A Meteosat műholdakat huszonhat ország üzemelteti az Európai Meteorológiai Műholdhasznosítási Szervezeten, az EUMETSAT-on keresztül. A rendszer irányítóközpontja a németországi Darmstadtban van. A Meteosat-9 harminchatezer kilométeres magasságban van, ahol ugyanannyi idő alatt kerüli meg a bolygót, mint ahogy a Föld megfordul a tengelye körül. A geostacionárius pálya miatt az űreszköz mozdulatlannak tűnik a felszínről nézve.