Vágólapra másolva!
Figyelmeztető előrejelzést adott ki a heves zivatarok miatt a meteorológiai szolgálat. A megnövekvő gomolyfelhőzetből főleg a Dunántúlon és az Alföld északkeleti részén lehet csapadék.
Vágólapra másolva!

Szerdán marad a nyári meleg: a hőmérséklet délután 28, 32, késő este 19, 24 Celsius-fok között várható. Elszórtan záporok alakulhatnak ki az erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből. Késő délután és este elszórtan zivatarokra kell számítani, elsősorban a Dunántúlon, de az Északi-középhegységben is. Kis valószínűséggel ugyan, de a zivatarokat kísérő legerősebb széllökések sebessége elérheti a 90 km/órát. Jégeső is lehet, nagyobb méretű, 1-2 centiméter átmérőjű jégdarabokkal.

Mindez viszont helyi jelenség, kiterjedt káreseményekre nem kell számítani - mondta Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa az [origo]-nak. Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka is előfordulhat néhol zivatar, nagyobb eséllyel az ország délnyugati részén, de akkor már heves zivatar nem várható.

Csütörtökön a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell számítani. "A harmadikát nézve nagyobb a kockázata annak, hogy itt-ott heves széllökéssel, jégesővel és felhőszakadás kíséri a zivatart. Viszont nem összefüggő zivatarrendszerről van szó, hanem helyi jelenségekről, ahogy a nyárias időben előfordul. Sokan fogják észlelni, hogy dörög-villámlik" - mondta a meteorológus.

Megélénkül a délnyugati szél, zivatarok környezetében meg is erősödik. Egy-egy helyen előfordulhat, hogy a 90 km/órát elérő széllökések faágakat törnek le, illetve a jégszemek károsíthatják a szabadban álló járműveket. A veszélyes időjárási jelenségekre az Alföld déli részén nagyobb az esély délután és este. Felhőszakadás esetén rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadékra kell számítani. A csapadékosabbra forduló időt az okozza, hogy egy nyugat felől közelítő sekély ciklon kissé nedvesebb levegője alakítja Magyarország időjárását. Csütörtök hajnalban a hőmérséklet 9, 16 fok, majd délben-kora délután 24, 30 fok között valószínű.

Továbbra is erős az UV sugárzás

Légköri front nem éri el a Kárpát-medencét. A szokatlanul meleg idő miatt a különösen érzékenyeknél a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek: például fejfájás, migrén, álmatlanság. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő. Mindamellett a napos idő jó hatással lehet a körérzetre. A meleg miatt célszerű több folyadékot, főleg vizet fogyasztani. Dél körül erős lesz az UV sugárzás, a tűző napsütés miatt 25 perc alatt leéghet a bőr. A meleg miatt célszerű több folyadékot, főleg vizet fogyasztani.