Heves zivatarok lesznek csütörtökön

Vágólapra másolva!
Felhőszakadás miatt négy megyére érvényes az első szintű figyelmeztető előrejelzés. Változékonyabbra fordul az idő, délben, kora délután sem lesz már akkora meleg, mint a korábbi napokban.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön csak Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Békés megyében nem kell heves zivatarra számítani. Felhőszakadás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Tolna megyére első szintű (sárga) figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). További tizenegy megyében kis valószínűséggel heves zivatarok lehetnek. Felhőszakadás esetén rövid idő alatt 25-30 mm-nél több csapadék hullhat intenzív záporokból, zivatarokból.

Délelőtt nagyrészt napos idő várható, de főként a Dunántúlon már kezdetben is lesznek felhősebb tájak, ahol zápor, zivatar fordul elő. Dél körül másutt is megnövekszik a felhőzet. A déli, délutáni óráktól valószínűleg a középső országrészben és az ország északkeleti harmadában alakulnak ki zivatarok. Ezeket általában viharos, 60-90 km/órás szél és helyenként jégeső (1-2 cm-es szemekkel) kíséri. Délután és este a Dunántúl keleti és a Duna-Tisza köze nyugati felében, illetve az Északi-középhegység térségében lehetnek viharos széllel és jégesővel kísért zivatarok.

Mérsékelt marad a légmozgás, a zivatarok környezetét leszámítva. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27 és 32 Celsius-fok között alakul, csak a Dunántúl nyugati felén lehet itt-ott hűvösebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken a változóan felhőzet mellett többórás napsütés várható. Elszórtan alakul ki eső, zápor, zivatar. Reggel bárhol, napközben a Dunától keletre lehet nagyobb eséllyel csapadék. A nyugati szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében a szél átmenetileg megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 26 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Csütörtök délután már többfelé takarja el felhő a napot. Az arra érzékenyek gyenge hidegfront jellegű hatással számoljanak. Az ilyenkor szokásosnál melegebb időben célszerű több folyadékot, főleg vizet fogyasztani. Dél körül sokfelé erős lesz az UVB-sugárzás, országos átlagban 6,1-es szint várható. Érdemes fényvédő krémmel, kalappal és napszemüveggel védekezni ellene.