A vártnál jobban fűtik a Földet

szén-dioxid co2 kibocsájtás
Vágólapra másolva!
Elszaladó üvegházgáz-kibocsátás az ára annak, hogy rengeteg terméket már csak Kína és India gyárt. A fejlődő országok gyors iparosodása miatt 7-11 milliárd tonnával kerül több üvegházgáz a levegőbe a még biztonságos szinten felül.
Vágólapra másolva!

Jóval több üvegházgáz kerül a légkörbe a várnál a 21. század végére a fejlődő országok egyre fokozódó iparosodása miatt. Ezt állapította meg a holland kormány környezetvédelmi ügynöksége (PBL). A jelentés szerint a világ üvegházgáz-kibocsátása már 2020-ban 50,9 milliárd tonna szén-dioxiddal lesz egyenértékű. Ez a mennyiség két és félmilliárd tonnával több, mint amennyit a 2010-ben készült becslések jeleztek előre, és 7-11 milliárd tonnával haladja meg azt a szintet, amely mellett még elkerülhető lenne a klímaváltozás nehezen befolyásolható felgyorsulása.

Az üvegházgáz-túltermelés oka, hogy az ipart gyors ütemben fejlesztő Brazília, India és Kína a nemzeti össztermék (GDP) növekedésével összefüggésben vállalt kibocsátás-csökkentést, vagyis nincs rögzített felső határa az üvegházhatású gázok légkörbe engedésének. A növekmény annak ellenére következik be a jelentés szerint, hogy az ENSZ százkilencvennégy tagállama közül nyolcvanhét üvegházgáz-csökkentéseket vállalt az évtized végére az Egyesült Nemzetek 2010-es klímakonferenciáján, a mexikói Cancúnban. A jelentést a Thomson Reuters hírügynökség szén-dioxid-kereskedelmi hírlevele, a Point Carbon ismertette.

A klímatudomány jelenlegi álláspontja szerint akkor nem valószínű, hogy súlyos következményei lesznek a klímaváltozásnak, ha az átlaghőmérséklet mindössze 2 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti (vagyis a 18. század végi) szintet. A cancúni tárgyalásokon született ajánlás szerint ennek érdekében a fejlett országok 25-40 százalékkal kell csökkentsék kibocsátásukat az 1990-es szinthez képest. A fejlődőknek 15-30 százalékos csökkentés ajánlott.

A csökkentés valószínűleg nem tartható: többek között azért nem, mert a világ energiaszükséglete várhatóan 25 százalékkal nő 2030-ig, főleg a feltörekvő országok bővülő kereslete miatt a francia Total olajtársaság előrejelzése szerint. Az energiaszükséglet 76 százalékát még 2030-ban is a kőolaj, a földgáz és a szén fogjak biztosítani - mondta Christophe de Margerie, a cég elnök-vezérigazgatója.

A fosszilis energiahordozók felhasználása a fő oka az üvegházgáz-kibocsátásnak. A Total szerint a világ olajtermelésének 2020-2030-ig el kell érnie a napi 96 millió hordót a jelenlegi 86-87 millió hordóról. (Egy hordó 159 liternek felel meg.)