Kertészkedős idő lesz a hétvégén

költségvetési megvonás, költségvetési fűnyíró, Megkezdte az idei év első kaszálását a Citadellán és a Tabán területén a Főkert Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft.
Vágólapra másolva!
Mérsékelten meleg idő lesz záporokkal, zivatarokkal, majd egyre több napsütéssel és erős UV-sugárzással. Frontátvonulás ugyan nem lesz, de a magasban hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé.
Vágólapra másolva!

A május elsejeihez képest változékonyabb idő lesz ezen a hétvégén. Pénteken és szombaton főként délután lehetnek záporok, zivatarok, ezért a Balaton, a Velencei-tó és Tisza-tó környékén a fürdőzés mellett érdemes nyomon követni a viharjelzés fényeit. A kerti munkákat érdemes szombatra vagy a délelőtti órákra tervezni, hiszen délután az érkező záporok egyben meg is locsolják a frissen elültetett veteményeket. Az erős UVB-sugárzás miatt kora délutánra érdemes árnyékba húzódni.

Pénteken átmenetileg keleten is erősen megnövekszik a felhőzet, ott több helyen, másutt szórványosan várható eső, zápor, zivatar. A déli óráktól nyugat felől egyre nagyobb területen szűnik meg a csapadék és csökken a felhőzet. Megélénkül a nyugati, délnyugati szél, időnként megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. Az Észak-Dunántúlon az északnyugati szél lesz élénk. Hajnalban 12, 16 Celsius-fok, délután 22, 27 fok közötti hőmérséklet várható.

Szombaton a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet. Főként északkeleten várható néhol zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8, 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 27 fok között alakul.

Vasárnap több-kevesebb napsütés várható a nappali gomolyfelhő-képződés mellett. Főként északon várható zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 9, 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 26 fok között alakul. Délután hidegfront érkezik, amelynek hatására hétfő hajnalra 9, 14 fokig csökken a hőmérséklet.

A hét végén a környező országok időjárását is anticiklonális hatások alakítják. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire kevés lesz a felhő, napos, száraz időre van kilátás. A hőmérséklet nyolc-tíz fokkal meghaladja az átlagos értékeket.

Most nem dőlnek a melegrekordok

Frontátvonulás ugyan nem lesz a hétvégén, de a magasban hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. Ezért azoknál, akiknek a neuro-hormonális rendszere nem működik megfelelően, szervezetükben hidegfront jellegű változásokat tapasztalhatnak. Ilyen lehet a fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, a vérnyomás csökkenése - ezért a közlekedésben résztvevők fokozottabban figyeljenek. A napos idő hatására szombaton és vasárnap ismét növekszik az allergiás tüneteket kiváltó pollenek mennyisége.

Nem valószínű, hogy megdőlnek a hőmérsékleti rekordok. Ezen a hétvégén az abszolút maximumhőmérséklet 33,9 Celsius-fok, ezt 2003. május 6-án mérték Baján. Az abszolút minimumhőmérséklet -4,2 fok, amelyet 2011. május 6-án Zabaron figyeltek meg.

Ilyen volt az idő a héten
Az elmúlt hét végén és e hét elején nyáriasan meleg idő volt. Az időszak nagy részében derült volt az ég, országszerte sütött a nap, csak kedden, szerdán növekedett meg helyenként a gomolyfelhőzet, szerdán néhol zápor, zivatar is kialakult. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között változott, szombattól szerdáig minden nap megdőlt az országos melegrekord. A középhőmérséklet Budapesten 22 és 24 fok között volt, és ez általában 8-9 fokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál.