Elfújja a szél a hétvégi strandolást

Vágólapra másolva!
Mindenütt lehűl a levegő szombat estére. Esővel és viharos északi széllel jön a hidegfront. Szombaton valószínűleg másodfokú viharjelzést kell kiadni a Balatonnál és a Velencei-tavon. A legtöbb eső vasárnapra várható.
Vágólapra másolva!

Markáns hidegfront éri el szombat dél körül Magyarországot, hőmérsékleti szempontból kettévágva az országot. A front miatt északnyugaton 18, 24 Celsius-fok lesz kora délután, míg az Alföldön, a keleti megyékben 25, 29 fok lesz - mondta Fehér Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az [origo]-nak. A ciklonrendszer az Atlanti-óceán fölött formálódik, hatására előbb Nagy-Britanniában és Nyugat-Európában lesz kiadós csapadék és hideg idő.

Itthon szombaton legtöbb 6 milliméter csapadékra lehet számítani. Nem kizárt, hogy néhol zivatar alakul ki, de veszélyes időjárási jelenség nem valószínű - mondta a meteorológus. Az időjárás-változás miatt valószínűleg a viharos, 70 km/órás északnyugati szél lesz a kellemetlenebb. A Balatonon és a Velencei-tavon tartózkodók másodfokú viharjelzésre számíthatnak. "Ez a hidegfront csak annyiban tér el a tavasszal megszokottaktól, hogy hirtelen érkezve nagy hőmérsékleti különbséget okoz" - mondta Fehér Balázs.

Vasárnap már több lesz a csapadék, a déli megyékben 10 milliméter eső lesz a jellemző, de hirtelen lezúduló csapadékokra, felhőszakadásra nem kell számítani. Május 13-án hajnalra 7, 12 fokig csökken a hőmérséklet, és napközben sem lesz melegebb 12, 17 foknál. Hétfőn csípős hajnalra kell számítani a 4, 10 fokos minimumhőmérséklet miatt. Dél körül sem lesz meleg, 13, 18 fok valószínű. Gomolyfelhős lesz az ég, eső, zápor bárhol kialakulhat.