Csak egy napig tart a kánikula

Vágólapra másolva!
A derült, napos időben erős UV-sugárzásra kell számítani. Pénteken ismét nyári meleg lesz. Front nincs az ország felett, de az erősödő nappali felmelegedés miatt melegfronti tüneteket tapasztalhatnak az időjárás-érzékenyek.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön túlnyomóan derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz az légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 27 fok között valószínű. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő.

Front nincs az ország felett, de az erősödő nappali felmelegedés miatt a fokozottan érzékenyeknél a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. A déli órákban erős UV-sugárzásra kell számítani, az UV-index átlaga 6,1-es, maximuma 6,4-es. A derült időben délben, kora délután húsz perc alatt is leéghet a bőr.

Pénteken a sok napsütés mellett nappali gomolyfelhő-képződésre kell számítani, viszont csapadék nem várható. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7, 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 29 fok között alakul.

Két ciklon fogja közre a Kárpát-medencét

Európa északnyugati része fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Emiatt arrafelé erősen felhős az ég, és a ciklonrendszerhez tartozó frontok mentén többfelé esik az eső. A Jeges-tengertől a Kelet-európai-síkságon át egészen a Balkán-félszigetig egy hosszan elnyúló frontálzóna okoz hűvös, gyakran csapadékos időt.

A két rendszer között magasnyomású zóna, vagyis anticiklon húzódik, területén általában kevés a felhő, napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ez az anticiklon alakítja csütörtök estig Magyarország időjárását is.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa felhős, csapadékos északnyugati, északi tájakon többnyire 8 és 15 fok között alakul. Melegebb az idő a kontinens déli, középső és a keleti vidékeken, ahol a délutáni órákra általában 20, 29 fok közé melegszik fel a levegő.