Erős lehűléssel jönnek a fagyosszentek

záporok, jégeső
Vágólapra másolva!
Elromlik az idő hétvégére, ugyanis szombaton északnyugat felől markáns hidegfront érkezik. A Kisalföldre már délelőtt betör a hideg levegő, de a Dél-Alföldön ez csak a délutáni órákban következik be. A front nyomán viharossá fokozódik a szél, és egyre többfelé várható eső, zápor. Másodfokú viharjelzésre kell számítani a Balatonon és a Velencei-tavon.
Vágólapra másolva!

Bár érkeznek a fagyosszentek, szombaton van Pongrác, vasárnap Szervác, hétfőn Bonifác napja, fagyra hajnalonta sem kell számítani. Vasárnap a front továbbhalad délkelet felé, mögötte több fokkal hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét; több mint 10 Celsius-fokot hűl a levegő. Ekkor országszerte borongós idő lesz, viszont kissé mérséklődik a szél, bár továbbra is lesznek erős széllökések. Míg délen a nap nagy részében esni fog, addig az Északi- és a Dunántúli-középhegységben, a Budai hegyekben vagy a Pilisben akár kirándulni is el lehet menni, felkészülve az esőre és a hűvös időre.

Pénteken hajnalban 8, 13, délután 27, 30 fok között valószínű. Az időnként megnövekvő fátyolfelhőzet mellett túlnyomóan napos időre lehet számítani. Csapadék nem lesz. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, de a Kisalföldön és az Alpokalján napközben időnként megélénkül a déli szél.

Szombaton a hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11, 16, a legmagasabb 25, 30 fok között alakul. Eleinte még napos idő lesz, majd északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és a déli óráktól egyre több helyen várható zápor, zivatar. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, főként a Dunántúlon viharossá fokozódik.

Vasárnap a hideg hajnal után a déli órákra is csak 13, 18 fokig emelkedik a hőmérséklet. Gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb északon lehet néhány órás napsütés. Elsősorban délen és nyugaton valószínű elszórtan eső, zápor. Időnként megerősödik az északi szél.

A front átvonulása után, a jövő hét elején már egyre kevesebb helyen eshet az eső, de a hőmérséklet csak lassan emelkedik majd. A hét közepén is csak 17 és 22 fok közötti maximumok várhatók - mondta Vadász János, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Hétfőn gyakran lesz erősen felhős az ég, szórványosan várható eső, zápor. Kedden több-kevesebb napsütés is valószínű a többször erősen megnövekvő felhőzet mellett.

Szombaton Ausztriában és Szlovákiában már délelőtt is okozhat csapadékot, helyenként heves zivatarokat, viharos széllökéseket. Vasárnap főleg Romániában, Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában eshet többfelé. A front sokfelé 10 fokot meghaladó lehűlést hoz.

Vérnyomás-ingadozást okoz a front

Pénteken fronthatásra még nem kell számítani, de a melegedés miatt a légköri változásokra fokozottan érzékenyeknél a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Az esetleges fejfájás, migrén, levertség, fáradékonyság hátterében időjárási okok is meghúzódhatnak. Szombaton, a nap második felétől eleinte északnyugaton, majd másutt is egyre erősebb hidegfronti hatásra kell számítani. Az időjárási folyamatok vérnyomás-ingadozást okozhatnak, gyakoribbak lehetnek a reumatikus fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam és a reakcióidő is hosszabb lesz a megszokottnál. A hidegfront hatása vasárnap is meghatározó lesz.

Nem valószínű, hogy megdőlnének a hőmérsékleti rekordok. Ezekben a napokban a valaha mért legmagasabb nappali hőmérséklet 34,8 fok volt, amit 1968. május 12-én Baján rögzítettek. Az abszolút minimumhőmérséklet -4,4 fok volt, amit 1978. május 12-én Szentgotthárdon figyeltek meg.

Miért nehéz előrejelezni a fordított felhőzetet?
Ha egyszerű az időjárási helyzet, akkor az előrejelzés is egyszerű: a felhőborítottság, a hőmérséklet, a csapadékmennyiség, a szél stb. meghatározása sem túl bonyolult. Ez viszont csak részben igaz. A meteorológiában az egyik legnagyobb kihívás még manapság is az úgynevezett inverziós felhőzet előrejelzése. Ilyen zárt felhőzet akkor jön létre a Kárpát-medence alacsonyabban fekvő részein, amikor egy anticiklon miatt nincs számottevő légmozgás. Ilyenkor a talaj közelében eléggé lehűl a levegő, amely valósággal megül a dombok, hegyek között.

Ez a légrétegződés csendes tavaszi és nyári éjszakákon is kialakul, és ha az alsó légrétegben kellő mennyiségű nedvesség található, akkor ebből a hajnali, reggeli órákban ún. inverziós felhőzet jöhet létre. Ez általában már nem hosszú életű, hiszen az erős tavaszi, nyári napsugárzás hatására gyorsan, néhány óra alatt feloszlik. A meteorológusok a felhőzet előrejelzésekor is a modellek által prognosztizált felhőborítottságra, illetve a különböző légrétegek relatív nedvesség értékeire támaszkodhat. A számítógépes modellek viszont többnyire rosszul kezelik az inverziós felhőzet keletkezését, és sok esetben a megszűnését is. Ilyen esetekben van szerepe a meteorológusi tapasztalatnak; a korábbi, hasonló időjárási helyzetben előforduló inverziós felhőzet jelenlétéből következtetni lehet, hogy az aktuális viszonyok között számíthatunk-e kialakulására.



Ilyen volt az idő a héten

Szombaton és vasárnap kora nyáriasan meleg idő volt, az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet mellett sokat sütött a nap, csak helyenként fordult elő zápor, zivatar. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakult. Vasárnap estétől nyugat felől beborult az ég, és hétfőn már túlnyomóan borult időre ébredhettünk. Országszerte esett az eső, délkeleten néhol heves zivatar is előfordult. Jelentős mennyiségű csapadék hullott, délnyugaton és keleten helyenként 20-30 mm-t mértek. Több fokkal gyengült a nappali felmelegedés, a délutáni órákban 14 és 23 fok között változott.

Keddre virradóra a Dunántúlon már csökkent a felhőzet, megszűnt a csapadék, kisütött a nap, erősödött a nappali felmelegedés. Napközben keleten is felszakadozott a felhőzet, és délután már ott sem esett, de a Tiszántúlon csak 11, 18 fok volt. Szerdán ismét napos idő volt, és tovább emelkedett a hőmérséklet.