Özönvízszerű eső pusztított Kínában

Vágólapra másolva!
Huszonnégyen meghaltak, negyvenen megsebesültek a jégeső és a hirtelen lezúduló csapadék miatt. A felhőszakadás mindössze egy órán át tartott, mégis súlyos károkat okozott egy északnyugat-kínai megyében. 
Vágólapra másolva!

Már huszonnégy halálos áldozata van egy jégesővel érkező heves zivatarnak Északnyugat-Kínában. Harminchárom embert még keresnek Kanszu (Gansu) tartomány Minhszian (Minxian) megyéjében. A csütörtöki ítéletidő miatt öt embert kellett súlyos sérülésekkel kórházba szállítani; összesen negyvenen sebesültek meg.

A felhőszakadás mindössze egy órán át, délután öt és hat óra között tartott, de a legsúlyosabban érintett területekre ennyi idő alatt 70 milliméter csapadék zúdult. Ez azt jelenti, hogy egy négyzetméternyi felületre 70 liter eső hullt. (Magyarországon egy átlagosan csapadékos áprilisban harminc nap alatt hull összesen 40-50 milliméter csapadék.)

A jég és a zuhogó eső miatt hat járásban szűnt meg az áramszolgáltatás; lakóházakban, kórházakban, iskolákban és több mint 7300 hektár termőföldön keletkeztek károk. Két, tartományokat összekötő autópályán állt le a forgalom. Összesen 1903 főt kellett kitelepíteni a térségben - írja a Shanghai Daily angol nyelvű kínai napilap.

A legnagyobb pusztítást Csapu (Chabu) hegyi településről jelentették, itt 800 embert költöztettek egy falusi iskolába és helyi kormányzati épületekbe. A város 2000 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Minhszian 450 ezres lakosú, hegyek között található megye, 150 kilométerre van Csoucsü (Zhouqu) megyétől, ahol az eső és a földcsuszamlások miatt több mint 1500 ember halt meg 2010 augusztusában.