Esővel és hideggel indul a hét

Vágólapra másolva!
Egyre többfelé fordulhat elő eső, zápor hétfő estig, kedden is marad a borult, hűvös idő. Az átvonult hidegfront után kettős fronthatásra kell számítani egy mediterrán ciklon melegfrontja miatt.
Vágólapra másolva!

Hétfőn fokozatosan ismét megvastagszik a felhőzet dél felől. Pár órás napsütés inkább csak északon lehet. Egyre több helyen fordulhat elő eső, zápor, főleg délen és keleten. Másutt estig csak időnként hullhat kisebb csapadék. Marad a hűvös idő: a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11, 16 Celsius-fok között alakul, késő este 8, 12 fok között valószínű.

Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik. Viharos szélre kell számítani a déli órákig az Alföld északi részén és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A legerősebb széllökések itt 60-65 km/órásak lesznek.

Kedden erősen felhős vagy borult idő várható az ország nagy részén. Csak a Nyugat-Dunántúlon lehet számítani hosszabb-rövidebb napos időszakokra. A Dunántúlon néhol, másutt többfelé valószínű eső, zápor. Mérsékelt marad az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14, 20 fok között alakul.

Csak fokozatosan melegszik fel az idő, kedden és szerdán is erősen felhős lesz az ég. Az elmúlt hetihez hasonló, nyáriasan meleg időre leghamarabb pénteken lehet számítani.

Kettős fronthatást okoz egy ciklon

Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását az átvonult hidegfront mögött ismét nedvesebb és kissé enyhébb levegő határozza meg. A melegebb levegő az Adriai-tenger felett képződő mediterrán ciklon miatt érkezik, ugyanis ennek a melegfrontja húzódik Magyarország fölé dél, délkelet felől.

Emiatt kettős fronthatás várható. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő, gyakoribbak lehetnek a reumatikus panaszok. Előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés és vérnyomás-ingadozás is.