Vágólapra másolva!
Ötven éve nem volt példa rá, hogy májusban havazzon Szarajevóban. A bosznia-hercegovinai fővárost hó borította be egy hidegfront miatt, és a hóréteg meg is maradt.
Vágólapra másolva!

A hőmérséklet a múlt heti 25-28 Celsius-fokról 5 fokra zuhant hétfő reggelre Szarajevóban, ahol havazásra ébredt a lakosság a nyárias idő után. Kedden 13 fok lesz a maximális nappali hőmérséklet, szerda hajnalra pedig 3 fokra hűl a levegő. A hideg idő péntekig marad, ám a havazást bőséges esőzés váltja fel. Az előrejelzések szerint kedden is 25 milliméter csapadékra kell számítaniuk a szarajevóiaknak, szerdán is záporok lesznek.

A hóréteg vastagsága elérte a kilenc centimétert hétfő reggel - mondta a bosznia-hercegovinai meteorológiai szolgálat munkatársa az AFP hírügynökségnek. Arra már 2005-ben is volt példa, hogy májusban havazott Szarajevóban, ám az csak 1953-ban és 1952-ben fordult elő, hogy a lehullt hó nem olvadt el azonnal.

A havazás fennakadásokat okozott a közlekedésben. A boszniai fővároshoz közeli hegyekben ötven település maradt áram nélkül. A szokatlanul hideg időjárás komoly károkat okozott a virágzó gyümölcsösökben.