Nem lesz szép idő péntekig

Vágólapra másolva!
Gyakran lesz borult az ég, a hőmérséklet épp csak eléri a sokéves májusi átlagot. Sokfelé valószínű eső, zápor egy mediterrán ciklon melegfrontja miatt.
Vágólapra másolva!

Kedden marad a hűvös idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12, 17 Celsius-fok között várható, de északnyugaton 18, 19, az északkeleti határ mentén 20, 22 fok is lehet. Késő estére 9, 14 fok közé hűl a levegő.

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúl északi felén hosszabb időre is kisüthet a nap. Főként délen és keleten fordulhat elő több helyen eső, zápor, a nagyobb mennyiségű csapadék délkeleten valószínű. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás.

Szerda hajnalban hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 11 fok között alakul, délre, kora délutánra 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Gyakran lesz erősen felhős az ég, csak kevés napsütés lehet. Többfelé valószínű eső, zápor. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon néhol viharossá fokozódik.

Ingerlékennyé tesz a melegfront

Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetét viseli meg jobban. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. A melegfront hatására az érzelmi egyensúly is könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ez a teljesítőképességben is kifejti hatását, ilyenkor az átlagosnál kevésbé vagyunk terhelhetők a munkában és a járművezetésben is.

Magyarország időjárását kedd estig Kárpát-medencétől délre örvénylő mediterrán ciklon melegfrontja alakítja.vIzland, a Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget időjárását ciklon határozza meg, ezért arrafelé sok a felhő, gyakori az eső, és többfelé szeles idő a jellemző.

Az Uráltól a Kelet-európai-síkságon és a Kárpát-medencén át egészen Dél-Olaszországig egy hosszan elnyúló frontrendszer hatására erősen felhős az ég. Többfelé esik az eső, a mediterrán vidékeken zivatarok is előfordulnak. E két rendszer között délnyugat-északkelet tengellyel anticiklon húzódik, amelynek területén napos, száraz az idő. A hőmérséklet csúcsértéke Európa nagy részén 10, 18 fok között alakul, a mediterrán térségben viszont nyáriasan meleg van 22, 30 fok közötti legmagasabb hőmérséklettel.