Jégesővel érkezik a ciklon

Vágólapra másolva!
Előbb a Dunántúlon lesznek zivatarok, kedden felhőszakadásokra és viharos széllökésekre kell számítani. Az egész országra első fokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye kivételével.
Vágólapra másolva!

Viharos szél kíséretében néhol zivatarra kell számítani délutántól az északkeleti országrészben, főként Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Zivatarok lesznek a Dunántúlon is - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A zivatarokat esetleg jégeső kíséri. A legerősebb széllökések sebessége eléri a 60-80 kilométer/órát, de heves zivatarra nem kell számítani.

A zivatarosra forduló időt az okozza, hogy egy mediterrán ciklon éri el Magyarországot délnyugat felől - mondta Török László, az OMSZ munkatársa. Emiatt éjszaka sokfelé lesz eső, zápor, itt-ott zivatar. Kedden az intenzívebb zivatarok helyenként felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel érkeznek.

Rövid idő alatt 30 milliméter feletti csapadék is lehet. A legerősebb széllökések 90 kilométer/órás sebességűek lehetnek a heves zivatarok környezetében. A jégszemek átmérője meghaladja a 2 centimétert. Ilyen heves zivatar nagyobb eséllyel kedd délután alakul ki, este pedig az Alföldön és északkeleten fordulhat elő.

Délen és délnyugaton kiadós esőre kell számítani. Délelőttig a lehullott csapadék mennyisége meghaladhatja a 20 millimétert; ilyen mennyiségű eső főként a Dunántúl déli részén valószínű. A legkevesebb csapadékra az Észak-Alföldön élők számíthatnak.

Zivatarok reggel és délelőtt főként a Dunántúl keleti részén és a Duna-Tisza közén lesznek. Délután már csak szórványosan valószínű zivatar az Alföld középső és keleti részén, az Északi-középhegységben és Pest megyében. Ahol nem esik, ott is folytatódik a borongós idő. Több helyen megerősödik a délkeleti szél. Országszerte általában 16-23 Celsius-fok várható, de a napsütéses területeken akár 23-28 fokig is melegszik a levegő.

Esernyős idő lesz egész héten

Szerdán folytatódik a csapadékos idő, de a többször megnövekvő felhőzet mellett néhány órára a nap is kisüt. Kezdetben még párás lehet az idő, majd megszűnik a párásság. Hajnalra 13 fok közé csökken a hőmérséklet, délután pedig 24 fok körül alakul.

Elsősorban az ország déli részén várható zápor, zivatar, de nem lesz olyan sok csapadék, mint kedden: területi átlagban 2 és 5 milliméter közötti mennyiség valószínű, 20 milliméternél nem lesz több. Az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. Az 5-15 kilométer/órás átlagszél mellett 30-50 kilométer/órás maximális széllökésre lehet számítani. Zivatar idején a szél átmenetileg megerősödik, a maximális széllökés meghaladhatja a kilométer/órát.

Csütörtökön még több lesz a napsütés, csak elvétve fordulnak elő záporok. Pénteken kezdetben még napsütéses idő ígérkezik, de később lehűlés várható. A hétvégén ismét csapadékosabbra, hűvösebbre fordul az idő, 22 fok körüli maximumhőmérséklettel - mondta a héten várható időjárásról Török László.