Záporok és napsütés hétfőn

Vágólapra másolva!
Délután már zivatarok is lehetnek. Kedden többfelé várható felhőszakadás, jégeső és tartós eső. Keddre két megye kivételével az egész ország területére első fokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

Hétfőn megnövekszik a felhőzet délnyugat felől. A déli óráktól a Dunántúlon elszórtan várható záporeső, esetleg egy-egy zivatar. A középső országrészben inkább csak fátyolfelhőzet szűri délután a napsütést, míg északkeleten derült és gomolyfelhős területek egyaránt lehetnek, és itt délután néhol zápor, zivatar is valószínű.

A délkeleti szél megerősödik, hozzávetőleg a Győr-Budapest-Szeged sávban. Zivatar idején viharos széllökésekre is számítani kell. Heves zivatarra, jégesőre, felhőszakadásra nem kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet délnyugaton 20, 23, másutt 24, 29 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 18, 23 fok közé hűl le a levegő.

Front nincs az ország felett, de a magasban melegedés zajlik. Emiatt a fokozottan érzékeny szervezetűeknél a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. Náluk légköri okok is meghúzódhatnak a fáradékonyság, levertség, fejfájás, alvási zavarok hátterében.

Keddre az egész ország területére első fokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével. Sokfelé várható zápor, zivatar. Délnyugaton tartós eső is lehet.

Helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakulhat, vagyis rövid idő alatt 25-30 milliméter csapadék is lehet. Heves zivatarok is lehetnek, károkat okozó széllökésekkel és nagyméretű jéggel, viszont kialakulásuknak kicsi a valószínűsége.

Délen és nyugaton többnyire erősen felhős idő várható, másutt erősen felhős és napos időszakok egyaránt lesznek. A legtöbb napsütés északkeleten valószínű. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 25, keleten, északkeleten 26, 28 fok között alakul.

Helyenként megerősödhet a keleti, délkeleti szél. A Dunántúlon északira, északnyugatira fordul a szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak.

Atlanti ciklon hozza az esőt

Egy többközéppontú ciklonrendszer hosszan elnyúló frontzónája található Nyugat-Európa fölött. A frontrendszer Skandináviától egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig húzódik. Hatására sok a felhő, a déli területeken sokfelé, északabbra szórványosan fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar.

Hétfő estig a Kárpát-medence egyre inkább a nyugat-európai ciklon áramlási rendszerébe kerül, amelyben továbbra is meleg, de Nyugat-Magyarország fölé már egyre nedvesebb levegő érkezik.

A hőmérséklet csúcsértéke a Brit-szigeteken és Európa nyugati partvidéke közelében jobbára 12, 17 fok között, északabbra 10 fok alatt alakul. Európa belsejében 20, 25 fok a jellemző, a Balti-tenger térségében mérnek ez alatti, a Fekete-tengertől északra fekvő területen pedig néhány fokkal e feletti értékeket.