Tengervizet ihatnak Pekingben

Vágólapra másolva!
Ha valóban megépülnek a sótalanítók a kínai főváros ellátására, meglehetősen drága lesz az ivóvíz. Egy sótalanító már működik Pekingtől délre, ám az nem elég a 19 milliós nagyváros ellátására.
Vágólapra másolva!

A tengervíz sótalanítása a megoldás a pekingi ivóvízproblémákra a kínai Ocenográfiai Intézet friss kutatása szerint. A csangcsoui napilap, a Guangzhou Daily jelentése szerint egy tonna ivóvíz előállítása így legalább hét-nyolc jüanba kerülne (ez körülbelül 260-295 forintnak felel meg). Az így előállított víz íze nem különbözik a kutakból szűrt és tisztított folyadékétól.

Ruan Kuoling, az intézet munkatársának javaslata szerint a kínai kormányzatnak ártámogatással kellene hozzájárulnia a sómentesített víz versenyképessé tételéhez. Elképzelése szerint a pekingi lakosság így nem a teljes árat fizetné a meglehetősen drága és nem hatékony vízellátási megoldásért.

Egy sótalanító üzem már működik a kínai fővárostól 260 kilométerre délkeletre a tengerparton, Tangsan városában. Az üzem naponta 50 ezer tonna ivóvíz előállítására képes, viszont ez a kapacitás nem elegendő Peking ellátásához. A beruházás költségeit növeli a vezetékhálózat kiépítése. Ruan szerint három-négy hasonló üzemre lenne szükség, a megvalósításhoz legalább két-három évre van szükség.

Ennyi idő pedig szinte biztosan szükséges is lesz. A lap az Országos Fejlesztési és Reformbizottság egy magát meg nem nevező illetékesét idézi, aki szerint az oceanográfiai kutatás eredményeit "még nem lehet közvetlenül hasznosítani a kínai iparban", mert további vizsgálatokra van szükség. Nagy kapacitású sótalanító üzemek többek között az Egyesült Arab Emirátusokban, Szaúd-Arábiában, az Egyesült Államokban és Izraelben működnek.